Jonge wolf

Mogelijk nieuwe wolvenparen op de Veluwe

BIJ12
20-SEP-2021 - In de roedel op de Noord-Veluwe zijn dit voorjaar – voor het derde jaar op rij – zes welpen geboren. Dit blijkt uit camerabeelden. In een eerder bericht werd melding gemaakt van vier welpen. Ook zijn er op de Veluwe – naast de bestaande roedel – nog twee indicaties van paarvorming. Dit schrijft BIJ12 in een tussenrapportage over monitoring van de wolf in Nederland.

Namens de provincies volgt BIJ12 de activiteit van de wolf in Nederland. Hiervan wordt elke drie maanden een rapportage gemaakt. Het verslag over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2021 is vorige week gepubliceerd. Daaruit blijkt onder meer dat in deze periode 866 meldingen van (vermoedelijke) sporen van wolven zijn gedaan.

Wolvenmeldpunt

De meldingen van wolvenwaarnemingen kwamen binnen bij het Wolvenmeldpunt van BIJ12, waarvan de uitvoering is belegd bij de Zoogdiervereniging. Bij 148 meldingen is op basis van bewijsmateriaal – zoals DNA-onderzoek – duidelijk geworden dat het daadwerkelijk om een wolf ging.

Doodgereden

Naast de Veluwe was de wolf ook actief in de provincies Fryslân en Drenthe. De wolf werd er enkele keren waargenomen. Ook werden op verschillende locaties schapen door een wolf gedood. Op 28 mei werd een wolf (met de code GW2362m) na korte aanwezigheid in Drenthe en Fryslân doodgereden op de N381 in het Drents-Friese Wold.

Schade 

In de periode 1 mei tot en met 31 juli 2021 zijn 31 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren binnengekomen bij BIJ12. In achttien gevallen ging het daadwerkelijk om schade door een wolf, zo blijkt uit DNA-onderzoek. In tien gevallen ging het om een hond, vos of ander dier. Van drie meldingen was bij voorbaat duidelijk dat het niet om een wolf ging. Deze gevallen zijn verder niet onderzocht.

Meer informatie

Tekst: BIJ12
Foto: Gerrie van Gerder