Gesteente bewerken

Fossielen zoeken bereikbaar voor jong en oud

Naturalis Biodiversity Center
25-SEP-2021 - In de nieuwe editie van de Praktijkgids Fossielen laat paleontoloog Anne Schulp zien dat fossielen verzamelen toegankelijk is voor iedereen. Hij geeft duidelijke uitleg en goede tips over hoe te beginnen, maar ook wetenswaardigheden voor de gevorderde verzamelaar.

Meestal hebben boeken over fossielen een stoffig imago met dito foto op de omslag, maar de Praktijkgids Fossielen van Anne Schulp verrast met zijn vlotte voorkomen. De kaft trekt de aandacht met een beeld van een woestijnachtige vlakte met fossielen. En plof, daar is de associatie met Anne Schulp als de opgraver van de T. rex 'Trix' vijf jaar geleden in Montana, tentoongesteld in Naturalis.

De fossielengids is opgebouwd vanuit twee globale thema’s: In het veld en In het lab. Onder het deel In het veld vallen drie hoofdstukken: Waar vind ik fossielen?, Het veld in, en Lijm en impregneer. Bij In het lab horen Prepareren en schoonmaken en tot slot Determineren en verder onderzoek. Het boek gaat vanaf het laatste hoofdstuk naadloos over in een overzicht van alle mogelijke informatie die iemand die in fossielen geïnteresseerd is zou kunnen gebruiken om verder te komen in het fossielen verzamelen. 

Zeer uitgebreid 

Boorhamer om een groot blok met een mosasaurusschedel verder vrij te leggen

Zo wordt er een aantal bijeenkomsten genoemd die drempelverlagend kunnen werken. Universiteiten met de juiste opleidingen worden vermeld, voor als je denkt dat dit je beroep moet worden. Er is een lijst van interessante musea voor als je eerst wil kijken wat anderen gedaan hebben. Het boek verwijst ook naar organisaties en gereedschappen op geologisch en paleontologisch gebied. Al deze al zeer uitgebreide informatie wordt gevolgd door een lange, complete literatuurlijst voor meer verdieping. Dit boek is de Lonely Planet voor fossielenverzamelaars.

Voor een fossielengids is dit handboek opmerkelijk prettig geschreven. Anne Schulp wisselt spreektaal af met vaktermen. Waar er onduidelijkheid zou kunnen ontstaan, wordt dit telkens opgelost met uitleg of omschrijvingen. Elke leek kan de schrijfstijl begrijpen en vaktermen worden aangereikt als ware het basisgereedschappen voor de beginnende verzamelaar. 

Toegankelijk

Het boek is verbindend, want het geeft het gevoel: ik zou dit ook wel kunnen. Het doel van Anne Schulp is daarmee bereikt. In zijn voorwoord vertelt hij: Ik hoop dat ik met dit boek de enthousiaste verzamelaar de inspiratie kan meegeven om in de verzamelhobby nog net dat stapje extra te kunnen zetten, en de band tussen de amateurverzamelaars en de professionele paleontologie verder te verstevigen, zodat de fossielen hun verhaal nog net wat beter kunnen vertellen.”

Dit doel is precies wat het boek uniek maakt. Het is geen boek van een expert waar in een lange beschrijving duidelijk wordt gemaakt wat diegene in zijn leven aan fossiel-ervaringen heeft opgedaan; dit is een expert die nog weet hoe hij ooit zelf begon en je meeneemt op de reis van beginner tot expert. 

Must-have boek

Kalksteengroeve bij Maastricht, tijdens een excursie op zoek naar fossielen

Anne Schulp heeft een aanzienlijke staat van dienst. Zo is deze gids een volledig vernieuwde uitgave van de Praktijkgids Fossielen die hij al in 2005 uitbracht en die eveneens als zeer compleet te boek staat. Schulp is paleontoloog en als onderzoeker verbonden aan Naturalis en als hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht. Velen zullen hem al kennen van zijn televisieoptredens, waarin hij ook naadloos de verbinding met de kijker weet te leggen. 

De ondertitel van deze gids is Hét Handboek voor de fossielenverzamelaar en hiermee wordt niet overdreven. Dit boek is onmisbaar voor wie al fossielen verzamelt of juist ermee wil beginnen, en voor iedereen die daar tussenin zit. Tel hierbij op dat het begrijpelijk en vermakelijk is voor jong en oud, beginner of ervaren en je beseft dat dit een must-have boek is voor eenieder die zich interesseert in het verzamelen van fossielen. 

Meer informatie

Tekst: Hester Dolkens, Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Anne Schulp