De koekoek in een boomtop

Natuurjournaal 16 oktober 2021

Nature Today
16-OKT-2021 - Jonge koekoek volgt ouders en edelhert is drachtig.

"Koe-koek! Koe-koek!" Dit opvallende geluid klinkt typisch in de Nederlandse zomer. We moeten het alweer een tijdje missen, want de volwassen koekoeken zijn al lang begonnen aan hun reis naar Afrika. Na het leggen van hun eieren in mei en juni hoeven ze zich niet meer om hun jongen te bekommeren; opvoeden laten ze over aan heggenmussen, kleine karekieten en andere pleegouders. De jonge koekoeken moeten daarentegen eerst volwassen worden voor ze naar tropisch Afrika kunnen vliegen. Ongeveer nu verlaten ook zij het land, op weg naar Congo en Angola. Wil je een melding krijgen wanneer de koekoek weer terugkeert naar Nederland? Volg de soort dan in de Nature Today-app en word als eerste op de hoogte gesteld!

Groep edelherten

Misschien heb je de afgelopen maand wel het geluk gehad om burlende edelherten te zien. De bronsttijd loopt nu op zijn eind. Tijdens de bronsttijd eten de mannen niet of nauwelijks, en verliezen ze veel lichaamsgewicht. Nu is de tijd om te herstellen. Daarna vormen ze groepen die afgezonderd leven van de hindes. De meeste hindes zijn inmiddels drachtig. Ze vormen groepen, samen met onvolwassen edelherten van beide geslachten. Hun groep wordt geleid door een dominante hinde met een kalf. Samen gaan ze de winter in, want samen sta je sterker tegen kou en roofdieren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga