Bosmuis

Natuurjournaal 17 oktober 2021

Nature Today
17-OKT-2021 - Bosmuis blijft actief en brandgans arriveert.

De meeste soorten muizen blijven de hele winter actief. Zo ook de bosmuis, die je overal kunt blijven zien. Het is een heel actieve muizensoort, die goed kan rennen, springen en klimmen. Ook in de winter blijft hij 's nachts actief. Wel deelt hij zijn nachten anders in. In de zomer is hij meestal de hele nacht door actief, in de winter houdt hij een korte rustperiode midden in de nacht. Als er echt weinig eten te vinden is, verstart zijn lichaam tijdelijk. Het is niet hetzelfde als een winterslaap, maar het lichaam gebruikt op deze manier wel minder energie.

Brandganzen

De najaarstrek is in volle gang en dat betekent dat er elk jaar weer verschillende soorten ganzen in Nederland komen overwinteren. De brandgans wordt bijvoorbeeld al steeds meer waargenomen. Vanuit het hoge noorden vliegen grote groepen brandganzen naar Nederland, Schotland en Ierland om hier de winter door te brengen. De brandgans is niet te missen: zwart-wit-grijs verenkleed, zwarte hals en een wit hoofd met een 'lieve' uitstraling. 's Winters kan je de groepen brandganzen in heel Nederland zien, maar vooral in Friesland en Zeeland zijn ze echt niet te missen. Ook op de Waddeneilanden overwinteren veel ganzen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga