Toppereend Saxifraga

Natuurjournaal 6 november 2021

Nature Today
6-NOV-2021 - Topper overwintert in Nederland, egel gaat in winterslaap.

Het hele jaar door kun je in Nederland zwart-witte eenden vinden. Het zijn ‘s zomers bijna altijd kuifeenden, die in het hele land voorkomen en ook hier broeden. In de winter is de kans kleiner dat die zwart-witte eend een kuifeend is. Met name op het IJsselmeer en de Waddenzee overwinteren namelijk grote groepen toppers. Deze vogels lijken op kuifeenden, maar hebben een grijze rug en zijn ook groter. Bovendien ontbreekt de kenmerkende kuif. Toppers broeden in Scandinavië en Siberië. In de winter is het IJsselmeer een heel belangrijk overwinteringsgebied. Hier komen toppers uit veel verschillende landen samen om de koude winter in hun broedland te vermijden.

Egel

In de winter gaan egels in winterslaap. Dat doen ze het liefst onder een stapel bladeren, houtblokken of in een ander knus plekje waar ze kunnen schuilen. Dat ze een winterslaap houden, betekent niet dat ze de hele tijd op dezelfde plek verblijven. Soms worden ze wakker, of verplaatsen ze zich zelfs om nog een beter plekje te vinden. Op zo’n moment kan het dus voorkomen dat je in de winter ook nog egels ziet. In de tuin kan je egels ook zelf een handje helpen. Ruim niet de hele tuin op, maar laat een stapel bladeren en takken liggen. Hier kunnen de egels zelf een nest van maken. Ook andere overwinterende dieren maken hier graag gebruik van!

Wil je er vanavond nog op uit? Maak dan een schemerwandeling op de Sallandse Heuvelrug! Samen met een gids struin je door stille bossen en uitgestrekte heidevelden. Wie weet welke nachtdieren je te zien krijgt! Meer informatie is hier te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga