Zilvermeeuw

Natuurjournaal 10 november 2021

Nature Today
10-NOV-2021 - Jonge meeuwen worden groot en kijk uit naar tuinwolfsmelk.

Bij een bezoekje aan het strand zijn de meeuwen niet te missen. Als je brood of patat in je hand hebt, komen de zilvermeeuwen direct om de hoek kijken. Let de volgende keer eens op de verschillende kleuren die de zilvermeeuwen hebben. Volwassen dieren hebben een witte kop en grijze vleugels met zwarte punten. Jonge zilvermeeuwen zijn helemaal grijsbruin gespikkeld. Pas in de tweede winter krijgen zij hetzelfde verenkleed als hun ouders. Dat is rond deze tijd van het jaar. Daarom kan je nu zilvermeeuwen in allerlei verschillende kleuren grijs en wit op het strand zien. Zo weet je nu dus welke dieren jong zijn en welke al wat ouder!

Op straat vind je soms de leukste planten. Tussen stoeptegels groeit van alles. Zodra je daarop gaat letten, gaat er een wereld voor je open. Neem bijvoorbeeld tuinwolfsmelk. Dit plantje groeit op straat, en ook regelmatig in de tuin. Sterker nog, als het op straat groeit, komt het waarschijnlijk oorspronkelijk uit een tuin. Het is geen opvallend plantje, maar het komt plaatselijk wel veel voor. Als je het eenmaal kent, zie je het overal groeien. Waarnemingen kun je doorgeven voor het stoepplantjesonderzoek. Meer informatie over dat onderzoek, en de tuinwolfsmelk, is hier te vinden.

Ben je geïnspireerd geraakt door de stoepplantjes en wil je er meer over leren? Bezoek dan de Hortus Botanicus in Leiden eens en vraag de stoepplantjesconsulent alles! De eerstvolgende mogelijkheid is op 14 november. Meer informatie is hier te vinden.

Tuinwolfsmelk

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga