Bruinrode heidelibel

Natuurjournaal 29 november 2021

Nature Today
29-NOV-2021 - Bruinrode heidelibel nog steeds te zien, zanglijster in beweging.

Als je aan libellen denkt, denk je misschien ook aan warme zomeravonden, met rondzoemende insecten boven het water. Ook nu zijn er echter nog libellen te zien. De bruinrode heidelibel is de meest gemelde libel van het moment. Als het buiten koud is kunnen libellen niet vliegen, maar je kunt de bruinrode heidelibel wel zonnend zien. Zittend op kale plekken nemen ze met gespreide vleugels de laatste zonnestralen in zich op. Deze soort sterft meestal voor de winter, maar er zijn meldingen van volwassen dieren die in het voorjaar nog gevonden zijn. Dat zou kunnen betekenen dat je de hele winter lang bruinrode heidelibellen kunt tegenkomen. Houd je ogen open en kijk uit naar die ene winterse libel!

De zanglijster is het hele jaar door in Nederland te zien. Het kan alleen best zijn dat de vogel die nu in de achtertuin scharrelt, niet dezelfde is als die van afgelopen zomer. In de herfst en het voorjaar vindt altijd een opvallende trek plaats, misschien is het je opgevallen dat er veel zanglijsters te zien waren. De meeste zanglijsters die in Nederland broeden, trekken naar Frankrijk, Spanje en Zuid-Engeland in het najaar. De hoeveelheid doortrekkende vogels neemt nu af, maar de zanglijsters uit Scandinavië en Duitsland zijn hier de hele winter nog te zien.

Zanglijster

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga