bruinrode heidelibel - primair

Hoe lang zien we nog libellen?

De Vlinderstichting
22-NOV-2021 - Al is het al bijna eind november, toch zijn er de afgelopen weken vrijwel dagelijks libellen gemeld. Een soort of vijf was nog te zien, sommige zelfs nog redelijk algemeen. We zijn benieuwd hoe dat de komende dagen is, nu er een koudere periode wordt verwacht.

De bruine winterjuffer zoekt nu een plekje om als libel de winter door te komenEen soort die we zeker de komende maanden nog te zien kunnen krijgen, is de bruine winterjuffer. Deze overwintert namelijk als ‘volwassen’ libel. De juffers zoeken daarvoor ergens een geschikte plek in bomen, struiken of ruigte, soms ver weg van waar ze als larve zijn uitgeslopen. Dat kan ook bij u in de tuin zijn. Ze blijven daar als het koud is helemaal in rust, in winterslaap, zitten. In het voorjaar, vanaf april worden ze weer actief en gaan ze op zoek naar voortplantingswater.
Datzelfde geldt voor de noordse winterjuffer, maar dat is een zeldzame libel die vooral op heideveldjes in Drenthe en Zuid-Friesland overwintert. Ook deze kan vele kilometers van het voortplantingswater overwinteren. De overige libellen brengen de winter door als ei of larve, maar een aantal daarvan is nu nog als libel actief. Zodra het echt koud gaat worden en er forse (nacht)vorst komt, zullen ze sterven.

Deze libellen zijn nu nog actief, maar zullen sterven als de winter echt begint

Heidelibellen zoeken plekjes waar ze kunnen zonnen, zoals bijvoorbeeld zo'n houten balkDe bruinrode heidelibel wordt nog het meest gemeld. Dit is een erg algemene soort die nu nog steeds volop actief is, als er zonnige perioden zijn tenminste. Libellen zijn koudbloedig en moeten dus de warmte van buitenaf krijgen. De luchttemperatuur is nu veel te laag om goed te kunnen vliegen, maar als er zon is, kunnen ze de zonnestralen opvangen en gebruiken om op te warmen. Je ziet ze vaak zitten op kale en goed opwarmende plekken, zoals boomstammen en (dood) blad.
Een ander soort die nog regelmatig wordt gezien is de houtpantserjuffer. Dit is een slank juffertje dat in de zomer prachtig metallic groen is, maar inmiddels veel donkerder en meer bruin is, vaak nog wel met een mooie glans. Ze zijn te vinden in bosrandjes en dan natuurlijk vooral zonnige bosrandjes.
Van de grotere libellen worden ook nog twee glazenmakers af en toe doorgegeven, de paardenbijter en de blauwe glazenmaker.

We zijn benieuwd hoeveel en welke libellen er de komende dagen zullen worden gezien. Kom je er eentje tegen, geef die dan door via Waarneming.nl of Telmee.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: bruinrode heidelibel)