Amelandse maanvis veilig in de vriezer

Naturalis Biodiversity Center
18-DEC-2021 - De maanvis die afgelopen maandag aanspoelde op Ameland is inmiddels in een vriescel beland. Naturalismedewerkers hebben wat monsters genomen voor onderzoek. Het dier zal worden opgezet, en dat gaan we live delen met onze museumbezoekers.

Monsters nemen en parasieten verzamelen: je vindt niet elke dag een maanvisHet aangespoelde dier, een Mola mola, is 198 centimeter lang, 184 centimeter hoog, en weegt grofweg 400 kilo. Daarmee is het niet de grootste Nederlandse maanvis aller tijden, maar wel de grootste in lange tijd. 

De maanvis werd gevonden door het ReddingsTeam Zeedieren, en overleed kort daarna. Naturalis wilde hem wel hebben, maar een beest van dat formaat past niet in de vriezer. Het vinden van geschikte vriezerruimte had ook nog wat voeten in de aarde, want met de kerstdagen voor de deur was veel vriescapaciteit in de regio al verhuurd. De vis is dus dinsdagavond eerst naar Naturalis gebracht, waar onze medewerkers het dier hebben opgemeten. Ook namen ze monsters van het DNA, en van de parasieten die op de huid leefden; Naturalis is namelijk geïnteresseerd in alle biodiversiteit. Daarna werd het dier goed ingepakt met veel ijs, zodat het woensdagmorgen zo vers mogelijk naar de vriesruimte kon. 

Opzetten en onderzoeken

Verder onderzoek aan de maanvis zal even moeten wachten tot het dier weer ontdooid is. Dat zal dan, net als het opzetwerk en het maken van een 3D-scan, live te volgen zijn in de museumzaal LiveScience. Daar laat Naturalis wetenschappelijke werk midden op de museumvloer zien. Wanneer dat precies zal zijn, weten we nu nog niet. Het plan is om in elk geval een gedeelte van dat werk te livestreamen. 

Meer informatie

Mola tecta

De grootste maanvis in de collectie van Naturalis is van een verwante soort: Mola tecta. Die is ook aangespoeld op Ameland, ook op 13 december, maar dan 132 jaar eerder. Dat het om een andere soort gaat, is overigens pas een paar jaar duidelijk. Lees hier meer over dit topstuk van het museum.

Het DNA van de Mola mola en alle parasieten die erop zitten, gaat in de databank van ARISE, de infrastructuur die alle Nederlandse soorten wil kennen en herkennen. Lees er meer over op de website van Naturalis.

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Naturalis Biodiversity Center; Liselotte Rambonnet, Naturalis