Azijnwier VOOR EENMALIG GEBRUIK

Natuurjournaal 20 december 2021

Nature Today
20-DEC-2021 - Zure wieren en paaiende forellen.

In de winter groeit een bijzonder zeewier in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer: azijnwier. Dit wier valt misschien op het eerste gezicht niet zo op. Het heeft echter een speciale eigenschap: het is ontzettend zuur, vandaar de toepasselijke naam. De ph-waarde in de cellen van azijnwier kan wel 0,5 zijn. Dat betekent dat dit wier nog zuurder is dan citroenzuur. Waarschijnlijk is het zo zuur om zich te verdedigen tegen dieren die van het wier willen eten. Die verdediging werkt goed: als je azijnwier met andere wieren in een bak legt, wordt de omgeving zo zuur dat de andere wieren uit elkaar vallen. Gelukkig is dat niet het geval in open water.

Forel

Er gebeurt nog meer onder water! Op dit moment vindt de paai van de Atlantische forel plaats. In Nederland komen twee varianten van Atlantische forellen voor: één die zijn hele leven in zoet water doorbrengt, en één die van en naar zee trekt. Beide soorten paaien nu in zoet water, de zeeforel is hiervoor teruggekeerd naar het zoete water. De paai vindt plaats in snelstromend water. Daarna maakt het vrouwtje een kuil waar ze de eitjes in afzet.

Zin om ‘s avonds nog even de natuur in te gaan? Doe dan mee aan de Midwinter avondexcursie in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Onder begeleiding van een gids trek je bij het maanlicht de natuur in. Een unieke ervaring, want normaal gesproken is het park gesloten na zonsondergang!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mick Otten, Stichting Anemoon; Jan van der Straaten, Saxifraga