Phalacrocorax carbo. Aalscholver

Natuurjournaal 2 februari 2022

Nature Today
2-FEB-2022 - Aalscholver op zijn mooist en grote voorjaarsspanner vliegt.

Kijk de komende tijd eens extra goed als je een aalscholver ziet. In januari en februari ziet deze bekende vogel er namelijk op zijn mooist uit. Het broedseizoen is begonnen en met een mooi verenkleed maak je extra indruk op (potentiële) partners. Aalscholvers hebben nu een witte vlek op hun dij en een oranje vlek bij de snavel. Maar het meest opvallend: de kop is zilvergrijs. Deze vogels zijn lang in de weer met hun jongen. Het bouwen van een nest kost zo’n twee weken, het broeden duurt een maand en het voeren van de jongen nog eens vijfendertig dagen. De aalscholvers hebben het druk de komende tijd!

Grote voorjaarsspanner

We schreven eerder al over de kleine voorjaarsspanner, maar dit is niet de enige voorjaarsspanner die nu actief is. Ook de grote voorjaarsspanner vliegt nu. Deze soort is meestal iets later dan de kleine voorjaarsspanner, maar wordt nu ook al gezien. Ondanks de naam is het niet echt een grote nachtvlinder, mannetjes hebben een voorvleugellengte tot twee centimeter. Vrouwtjes niet; net als bij andere vroeg vliegende soorten hebben zij geen vleugels, en kunnen dus niet vliegen. Mannetjes kun je herkennen aan de zwarte rij stippen aan de achterrand van de vleugels. Zij komen af op licht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga