Paarse dovenetel

Natuurjournaal 6 maart 2022

Nature Today
6-MRT-2022 - Paarse dovenetel volop in bloei en bruine kikker legt eieren.

Paarse dovenetel is een algemeen plantje dat het hele jaar door bloeiend te zien is. Maar nu, met het voorjaar op komst en de eerste zonnige dagen van het jaar achter de rug, bloeit de soort volop. In bermen en langs stoepranden kleurt hij de hele omgeving paars. Als er veel paarse dovenetels groeien, is dat een teken dat de grond bewerkt is. De soort houdt namelijk van een bodem waar in gerommeld is. Op akkers komt paarse dovenetel zoveel voor dat hij ook wel akkeronkruid wordt genoemd – en dat terwijl de soort ook heel algemeen is op plaatsen buiten het boerenland.

Iets later dan de heikikker legt ook de bruine kikker haar eerste eieren. De soorten lijken qua uiterlijk op elkaar, maar de bruine kikker komt in het hele land voor terwijl de heikikker maar op een beperkt aantal plaatsen voorkomt. Bruine kikkers kun je vanaf nu herkennen aan het brommende geluid dat de mannetjes maken. Met hun gebrom proberen ze vrouwtjes aan te trekken. Na de paring legt zij maar één eiklomp, maar wel een die bestaat uit 1000 tot 2500 eitjes. Deze eiklompen drijven aan de oppervlakte en worden vaak in ondiep water afgezet, waardoor ze makkelijk waar te nemen zijn.

Bruine kikkers

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rutger Barendse, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga