schelpen
12-MRT-2022 - Strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers werken op 19 maart samen op verschillende Nederlandse stranden om de schelpenstand in kaart te brengen. Tel je mee?

In België organiseert het Vlaams Instituut voor de Zee al vijf jaar een schelpenteldag. Dit jaar doet Nederland voor het eerst mee. Nederlandse organisaties die werken met biodiversiteit en kennis over onze stranden gaan gezinnen, strandbezoekers en burgerwetenschappers helpen om de schelpen op acht stranden in kaart te brengen. Meedoen maakt al je strandbezoeken leuker, en de gegevens helpen de wetenschap.

Iedereen kan meetellen: je gaat op de vloedlijn staan en verzamelt in een uitdijende spiraal honderd schelpen. Met behulp van een zoekkaart of ter plekke aanwezige experts breng je die op naam. De gegevens worden samengevoegd en vergeleken met die van de tellers op de Belgische stranden.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

De Grote Schelpenteldag - methode (Bron: VLIZoostende)

Pilot

De telling op 19 maart is een pilot op een beperkt aantal plekken. Er zijn vrijwilligers op zeven Zuid-Hollandse stranden (Ouddorp, Hoek van Holland, Kijkduin, Scheveningen, Katwijk, Noordwijk en de Langevelderslag), en er is een satelliet-telling op Texel. In Naturalis te Leiden is een gratis toegankelijk dagprogramma met activiteiten en de centrale ‘Schelpdesk’, waar de echt moeilijke soorten op naam gebracht worden.

Als het bevalt komt er in de toekomst een landelijke schelpentelling, waaraan nog meer partijen en vrijwilligers meedoen. En als die bevalt, wordt het een jaarlijks terugkerende traditie, net als in Vlaanderen. “Liefhebbers zijn vaak de onontbeerlijke oren en ogen van de wetenschappers”, vertelt schelpenexpert Frank Wesselingh van Naturalis. “De schelpenteldagen in Vlaanderen laten zien dat waarnemingen van strandgangers goede inzichten opleveren. Daarnaast leren deelnemers over het leven op en rond het strand.”

Schelpen op het strand

Meer informatie

De eerste Nederlandse Schelpenteldag is een gezamenlijk initiatief van Naturalis, De Nederlandse Malacologische Vereniging, Stichting Anemoon, Stichting de Noordzee en de Strandwerkgemeenschap. Meer informatie en een overzichtelijke zoekkaart vind je op naturalis.nl/schelpenteldag.

Meer informatie over de Vlaamse schelpenteldagen is te vinden op Groteschelpenteldag.be.

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Taco van der Eb; Frank Wesselingh
Video: VLIZoostende