Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Malacologische Vereniging

Pagina 1 van 2 - 11 Resultaten

bijgesneden Schelpenteldag 2023

Het is al bijna zover, zaterdag 23 maart is de Schelpenteldag! Je kan dan weer de Nederlandse en Vlaamse stranden op om mee te doen met de internationale schelpentelling. Je hoeft geen schelpenkenner te zijn om te tellen, iedereen..


Lees verder 20 maart 2024   1 maand oud
schelpenteldag - bijgesneden voor lead

Ook dit jaar kun je weer naar het strand voor de landelijke Schelpenteldag. Weten wat je ziet op het strand maakt elk volgend bezoekje leuker, en je helpt wetenschappers om in kaart te brengen hoe het leven in zee verandert. ..


Lees verder 24 februari 2024   2 mnd oud

In de jaren zestig vonden onderzoekers een piepklein slakje in het rivierengebied dat sterk gebonden leek aan één specifieke plantensoort. De gemiddeld nog geen twee millimeter grote Cilindrische korfslak zou onderaards leven in..


Lees verder 29 oktober 2023   5 mnd oud

Ondanks het tegenvallende weer hebben vrijwilligers bij de eerste Nationale Schelpenteldag op zaterdag 25 maart meer dan 34.000 schelpen geteld op de Nederlandse stranden. Meer dan duizend enthousiaste deelnemers brachten met hulp..


Lees verder 1 april 2023   1 jaar oud
schelpen tellen

Strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers werken op 25 maart samen om de schelpenstand op de Nederlandse Noordzeekust in kaart te brengen. Kom naar een van de locaties op het strand en tel mee! ..


Lees verder 1 maart 2023   1 jaar oud
schelpen

Strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers werken op 19 maart samen op verschillende Nederlandse stranden om de schelpenstand in kaart te brengen. Tel je mee?..


Lees verder 12 maart 2022   2 jaar oud

In Nederland leven meerdere schelpdieren uit de familie der dunschalen. De Glanzende dunschaal (Abra nitida) komt voor in de Noordzee in wat dieper water. Eind jaren 80 dook het dier ook op in ondieper water in het Deltagebied...


Lees verder 19 mei 2019   4 jaar oud

Als er vroeger zuidelijke landslakken onze kant op kwamen, waren dat vaak geen blijvertjes. Met de huidige opwarming is dat anders. Onder de vier nieuwe weekdiersoorten voor ons land zit ook een nieuwe huisjesslak: de Gevlekte..


Lees verder 5 oktober 2018   5 jaar oud

Aan de Nederlandse faunalijst zijn recent vier weekdiersoorten toegevoegd, twee hiervan komen uit het mariene milieu (de zee). De Aziatische mossel is in Europa een exoot. Ze worden niet gegeten, maar zijn wel verwant aan de..


Lees verder 30 september 2018   5 jaar oud

Van de vier nieuwe Nederlandse weekdiersoorten die we dit najaar aan de faunalijst konden toevoegen, is het Samengedrukte erwtenmosseltje de kleinste. Deze tweekleppige leeft al langer in ons land. Het bleek onlangs om een aparte,..


Lees verder 26 september 2018   5 jaar oud

Archief