schelpen tellen
1-MRT-2023 - Strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers werken op 25 maart samen om de schelpenstand op de Nederlandse Noordzeekust in kaart te brengen. Kom naar een van de locaties op het strand en tel mee!

Na de succesvolle pilot op het strand van Zuid-Holland in 2022, tellen we dit jaar langs de hele Nederlandse Noordzeekust schelpen. Naturalis, De Nederlandse Malacologische Vereniging, Stichting ANEMOON, Het Groene Strand, Stichting De Noordzee en de Strandwerkgemeenschap helpen deelnemers om de schelpen op het strand in kaart te brengen. Gezinnen, vrienden, familie en andere enthousiastelingen zijn van harte welkom op één van de locaties. De gegevens helpen de wetenschap.

Iedereen kan meetellen door op de vloedlijn te staan en  in een uitdijende spiraal 100 schelpen te verzamelen. Met behulp van een zoekkaart of de aanwezige experts brengen de deelnemers de schelpen op naam. De gegevens voegen we samen vergelijken we met die van de tellers op de Belgische en Franse stranden. 

Zoek en tel mee op Schelpenteldag!

Schelpenstand

"De schelpen op het strand geven belangrijke informatie over het leven in de zee," vertelt schelpenexpert Hannco Bakker van Naturalis. "De al langer bestaande Belgische schelpenteldagen laten zien dat waarnemingen van strandgangers goede inzichten opleveren over de schelpenstand. Daarnaast leren deelnemers over het leven op en rond het strand," vult ecoloog Serena Rivero van Stichting De Noordzee aan. Natuurlijke aanspoelsels zoals schelpdieren vormen de basis van het leven op het strand. Niet alleen vinden allerlei dieren er hun voedsel, ook zijn de voedingsstoffen in het aanspoelsel belangrijk voor planten en duinvorming.  

In 2022 was de eerste schelpenteldag in Nederland. Dat werd een groot succes: er werden door honderden deelnemers meer dan 20.000 schelpen geteld op acht stranden in Zuid-Holland en op Texel. Dit jaar wordt er voor het eerst geteld van de Waddeneilanden tot aan Zeeland. Op sommige plekken zijn de experts aanwezig in een strandtent, op andere stranden leiden ze een excursie.

Van tweekleppigen vind je vaak een enkele schelp, maar ook wel een doublet: een setje van twee kleppen die nog op de natuurlijke wijze aan elkaar zitten

Meer informatie

Tekst: Naturalis
Foto's: Taco van der Eb