Compilatie voor Insect van het Jaar 2022

Wat wordt het Insect van het Jaar 2022?

EIS Kenniscentrum Insecten
28-MRT-2022 - Tot 9 april kan gestemd worden op vijf bijzondere Nederlandse insecten. Elk is geadopteerd door een bekende Nederlander die zijn of haar soort promoot. De organisatoren van Taxon Foundation hopen dat insecten zo meer bekendheid en waardering krijgen.

Op de shortlist staan insecten die geselecteerd zijn omdat er iets leuks en interessants over te vertellen valt.

1. Zanddakje

Zo is het zanddakje (Molanna angustata) een kokerjuffer die een huisje maakt van aan elkaar gesponnen zandkorrels. Deze soort heeft journalist, columnist en schrijver Sheila Sitalsing als ambassadeur.

Larve zanddakje

2. Waterschorpioen

De waterschorpioen (Nepa cinerea) is geadopteerd door cabaretier Pieter Derks, heeft flinke grijparmen en een omhooggerichte staart die dienstdoet als snorkel.

Waterschorpioen

3. Kikkerbillenbijter

Schrijver en columnist Asha ten Broeke is ambassadeur van de kikkerbillenbijter (Culex territans), een mug die het bloed eet van de kikker die haar juist wil eten.

KIkkerbillenbijter

4. Groot schrijvertje

Peter Middendorp neemt het als schrijver op voor het groot schrijvertje (Gyrinus paykulli), een zwemmende kever die in tweeën gespleten ogen heeft, waardoor hij tegelijk zowel boven als onder water kan kijken.

Groot schrijvertje

5. Veenmol

En de imposante veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa) wordt vanwege de graafklauwen, romantische zang en moederlijke broedzorg geadopteerd door radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven.

Veenmol

Stemmen

Mensen die hun stem uitbrengen maken kans op een bijzondere prijs: samen op excursie met een van de bekende Nederlanders en een ervaren entomoloog om het winnende insect te gaan zoeken. Daarnaast worden onder de stemmers twee gesigneerde exemplaren verloot van het boek Insectenrijk van Aglaia Bouma.

Uitslag

Op zaterdag 9 april wordt bekendgemaakt welke soort het Insect van het Jaar 2022 wordt. Aan dit dier zal vervolgens aandacht besteed worden op de websites van de organiserende partijen, in media-uitingen van de ambassadeur van de winnende soort, in kranten- en tijdschriftartikelen en op radio en televisie. De bedoeling is dat het Insect van het Jaar na al deze aandacht niet alleen gewaardeerd wordt door insectenliefhebbers, maar ook bekend en geliefd is bij het algemene publiek.

Organisatie

De verkiezing tot Insect van het Jaar wordt georganiseerd door stichting Taxon Foundation, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Entomologische Vereniging. Deze organisaties streven ernaar te laten zien hoe belangrijk en fascinerend insecten zijn. Dan gaat het niet alleen om groepen die wel vaker positief bejegend worden, zoals dagvlinders en bijen, maar nadrukkelijk ook insecten die letterlijk over het hoofd worden gezien. Door deze verkiezing in het leven te roepen, willen de organisaties dit kleine gedierte op een positieve manier voor het voetlicht brengen.

Tekst: Aglaia Bouma en Menno Schilthuizen, Taxon Foundation, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Nederlandse Entomologische Vereniging
Foto's: Bram Koese; Aglaia Bouma; Sonia & Lex, Waarneming.nl; Tim Faasen