Veldereprijs

Stoepplantje van de week: veldereprijs

Hortus botanicus Leiden
10-APR-2022 - Veldereprijs is misschien wel het meest verrassende stoepplantje. Meer dan een toefje rommelig en wat harig lichtgroen spul is het niet. Wie zich bukt om beter te kijken, ziet ineens de hemelsblauwe bloempjes: een kleur die recht naar je hart gaat. Veldereprijs is meestal alleen zichtbaar voor wie bukt, de bloemblaadjes openen zich maar half.

Veldereprijs is niet zeldzaam: het plantje bloeit tussen april en oktober haast overal in de stad. Maar doordat de bloemen zo klein zijn, niet groter dan drie millimeter, kijk je er toch makkelijk overheen. De mooie bloemen groeien op korte steeltjes. Ze zijn effen hemelsblauw met een wit hartje en donkere strepen. Zie je een veldereprijs, meld je vondst dan aan voor het stoepplantjesonderzoek.

Veldereprijs heeft kleine bloemetjes op korte steeltjesVeldereprijs heeft een harige stengel

Ereprijs

Veldereprijs hoort bij de weegbreefamilie. Het is een eenjarig plantje. In Nederland groeien zo’n twintig soorten ereprijs, ongeveer tien ervan groeien in de stad. De naam ‘ereprijs’ kreeg het plantje omdat er geneeeskrachtige eigenschappen aan werden toegeschreven.

 Blad van veldereprijsVruchtjes van veldereprijs

Groeiplaats

Veldereprijs, uit het Stoepplantjes kleurboek

Veldereprijs houdt van een zonnig plekje. Dat kan tussen het grind zijn, op een muurtje, op een stukje open zandige grond. In de duinen heeft het plantje het ook naar z'n zin. Ziet u hem toch niet: tot 20 mei is in de Oude UB op werkdagen de tentoonstelling ‘Planten onder de loep - stoepplantjes’ te zien, natuurlijk met een mooi portret van de veldereprijs. Woont u in het zuiden van Nederland, dan nog even geduld: in juni is de tentoonstelling te zien in het mooie Grave, dan in combinatie met macrofoto's van stoepplantjes.

Zaaien

De vruchtjes zijn hartvormig met een rand van kleverige haartjes. Het stokje dat je op de stijl ziet, is het restant van de stijl (onderdeel van het vrouwelijke deel van de bloem). De vruchtjes blijven een poos aan de uitgebloeide plant zitten. Zaai maar eens een paar zaadjes, ze kiemen het hele jaar door.

Tekst: Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden
Foto's: KU Leuven
Tekening: Nathalie Tirion