Cettia cetti. Cetti's zanger  Saxifraga

Natuurjournaal 17 april 2022

Nature Today
17-APR-2022 - Cetti’s zanger in opmars en alpenwatersalamander legt eieren.

De Cetti’s zanger is een van die rietvogels je niet of nauwelijks ziet, maar die je wel heel goed hoort. Het is er eentje uit dat complex van ‘kleine bruine vogeltjes’. En als ze dan ook nog eens heel geheimzinnig  doen is het goed zoeken; een flits en hij of zij is alweer onderin het riet verdwenen. Maar horen doe je ze des te beter en dus zijn Cetti’s zangers goed te traceren. Voor de eeuwwisseling kwam de soort alleen voor  in Zuid-Europa, maar de laatste twintig jaar is hij aan een ware opmars in Nederland begonnen. Er zijn hotspots in Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, maar ook Gelderland doet mee tegenwoordig. Ook nu zijn ze alweer te horen. De zang is één felle uithaal die even plotseling begint als eindigt: tsjekke-tsjekke-tjek!! Kun je er ‘Cetti’ in horen?

Luister hier naar het geluid van de Cetti’s zanger (Bron: Johnny Rommens)

Alpenwatersalamander

In plassen, vijvers en meertjes is de Alpenwatersalamander druk bezig. De voortplantingstijd is in volle gang en het vrouwtje zet haar eieren af. Dat gaat heel zorgvuldig: ze verpakt elk eitje individueel in een waterplant. Dat is best een klus, want ze kan er per seizoen wel honderdvijftig leggen! Hoewel je het niet zou verwachten met zo’n naam, komen Alpenwatersalamanders algemeen voor in Nederland. Ze zijn absoluut niet kieskeurig en komen ook vaak voor in vijvers. Dit weekend is het extra leuk om daar eens naar te kijken, er worden namelijk amfibieën in Nederlandse vijvers geteld. Wacht eens met een zaklamp bij de vijver en kijk welke soorten zich hier allemaal bevinden. Wie weet legt er ook wel een Alpenwatersalamander eitjes in jouw vijver!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga
Geluid: Johnny Rommens, Xeno-canto