Oorlog en aankomende verkiezingen doen ontbossing Amazone stijgen

WWF Nederland
13-MEI-2022 - In de eerste vier maanden van 2022 nam de ontbossing in de Braziliaanse Amazone toe met bijna 70 procent. In april was er zelfs een toename van 75 procent (!), in die maand werd 1.102 vierkante kilometer regenwoud vernietigd. Dat is meer dan al het bos van de Veluwe.

“Dit is een extreem hoog cijfer voor deze periode, die pas het begin markeert van het droge seizoen waarin de ontbossing meestal nog enorm toeneemt”, zegt Merijn van Leeuwen, expert Amazone bij het Wereld Natuur Fonds. “Het bos staat onder enorme druk: jarenlang zijn controle en handhaving afgebouwd en het toezicht is sterk verminderd door de aankomende presidentsverkiezingen in Brazilië. Hierdoor hebben illegale ontbossers zo goed als vrij spel. Door de oorlog in Oekraïne heerst het foute idee dat er meer moet worden ontbost om meer te produceren. Het bos zal deze druk niet lang meer volhouden.” De Amazone stevent namelijk af op een kantelpunt. Door de grootschalige kap ontstaat minder wolkvorming boven de rivieren. De vochtigheid in de atmosfeer vermindert, en er valt minder regen. Niet alleen in de Amazone, maar op een groot deel van het Zuid-Amerikaanse continent. Door een gebrek aan neerslag en het hoge tempo van ontbossing, wordt het regenwoud sneller vernietigd dan het zich kan herstellen en verandert ook de overgebleven rijke groene jungle in een dor grasland.

President Brazilië ziet oorlog als ‘goede kans’

De Braziliaanse overheid gebruikt de oorlog in Oekraïne om een wet aan te nemen die mijnbouw in inheemse gebieden toestaat. Brazilië importeert 85 procent van zijn kunstmest, waarvan 23 procent uit Rusland. Het toestaan van mijnbouw in inheemse gebieden zou de oplossing zijn om toch aan fosfaat, de belangrijkste grondstof, te komen. President Bolsonaro noemde de oorlog ‘een goede kans’ om de economische exploitatie van inheems grondgebied te legaliseren. Het wetsvoorstel over mijnbouw maakt deel uit van het zogenaamde vernietigingspakket, een set wetsvoorstellen die de vernietiging van de Amazone zullen verergeren en waardoor de bedreigingen richting inheemse gemeenschappen zullen toenemen. WWF zet alles op alles om deze wetten tegen te houden, en de onmisbare Amazone te beschermen.

Tekst: Stéphanie van den Merkhof, Wereld Natuur Fonds
Foto: Andre Dib, WWF-Brazil