Calopteryx splendens. Weidebeekjuffer

Natuurjournaal 15 mei 2022

Nature Today
15-MEI-2022 - Weidebeekjuffer vliegt en grijze zeehond heeft even rust.

De weidebeekjuffer is een prachtige juffer. Vooral de mannetjes vallen op, met hun brede vleugels met een grote donkere stip. De vleugels van vrouwtjes zijn egaal, maar zij hebben een mooi groenglanzend lichaam. De weidebeekjuffers vliegen nu, in de buurt van stromend water. Het is een algemene soort die vaak wordt gezien. De afgelopen tijd is hij dan ook veel doorgegeven aan de NDFF. Daardoor is de soort flink gestegen in de landelijke soortenlijst van de Nature Today-app. Van bijna onderaan de lijst staat de weidebeekjuffer nu op plek 16. Houd je ogen dus open en let op deze bijzondere juffer!

Grijze zeehond

Veel dieren zijn in de lente en de zomer druk bezig met voortplanting en het verzorgen van hun jongen. Een soort die het helemaal anders aanpakt, is de grijze zeehond. Pups van grijze zeehonden zijn kerstkinderen, die in de winter geboren worden. Rond deze tijd van het jaar zijn zij volwassen en klaar om hun eigen weg te gaan. Tijd om even uit te rusten voor de ouders! Ook de paartijd is al geweest. Voor de drachtige vrouwtjes is het nu wachten tot hun nieuwe jongen eind december geboren worden. Grijze zeehonden gaan genieten van een luie zomer!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ab H. Baas, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga