Cygnus olor. Knobbelzwaan

Natuurjournaal 16 mei 2022

Nature Today
16-MEI-2022 - Knobbelzwaan zorgt voor de kuikens en egel zoekt partner.

In de Nature Today-app is te zien dat de kuikens van de knobbelzwaan uit het ei gekomen zijn. Het is dus een goede tijd om extra naar de zwanen in de buurt te kijken! Wist je dat jonge zwanen twee kleurvarianten kunnen hebben? Ze kunnen lichtbruin of wit zijn. De kleur hangt af van de genen van de ouders. Er zijn knobbelzwanen die van oorsprong wild zijn, maar veel zwanen stammen ook af van gedomesticeerde zwanen die voor hun dons gehouden werden. Kijk dus eens of je jonge zwanen kunt zien, en welke kleur ze hebben. Jongen verlaten snel het nest, dus ze zwemmen vast met vader en moeder zwaan mee. Wil je de andere vogels in de buurt ook beter leren kennen? Met de Nature Today-app kun je van alle vogels om je heen per dag bekijken of ze eieren leggen, jongen voeren of in nog een andere levensfase zitten.

Egel

Ook de egels in de buurt zijn bezig met de voortplanting. Zij zijn niet monogaam zoals zwanen. Elk voorjaar zoeken egels opnieuw een partner, en daar komt soms best wat lawaai bij kijken! Mannetjes vechten met elkaar wanneer ze hetzelfde vrouwtje op het oog hebben. En heeft een mannetjesegel eenmaal gewonnen, dan moet hij ook nog indruk maken op het vrouwtje. Man en vrouw egel doen daarvoor een speciale dans, die wel uren kan duren. Daarbij maken ze aardig wat herrie. Gerommel in de tuin hoeft dus geen inbreker te zijn - wie weet is het gewoon een dansend egelstel!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ab H. Baas, Saxifraga ; Rudmer Zwerver, Saxifraga