boomvalk

Natuurjournaal 7 juni 2022

Nature Today
7-JUN-2022 - Boomvalk legt eieren en adderman verstopt zich.

De boomvalk is zo’n vogel die wat later dan gemiddeld begint met broeden. Hij komt pas laat terug uit Afrika, in april en mei, en pas nu legt vrouw boomvalk de eerste eieren. Ze hoeven de korte tijd dat ze in Nederland zijn niet te besteden aan het maken van een nest; boomvalken broeden in een oud kraaien- of eksternest, lekker makkelijk! Het zijn snelle, behendige vliegers, die libellen en kleine zangvogels uit de lucht grijpen. Er vliegen nu veel libellen, dus dat valt handig samen met het begin van de broedtijd. Over een tijdje komen de jongen uit het nest, net op het moment dat er ook veel jonge zwaluwen zijn. Zij vormen een makkelijke prooi voor de boomvalk, die de hongerige jongen moet voeren.

Adder

Het voorjaar is altijd een drukke periode voor mannelijke adders. Ze zonnen uitgebreid en moeten op zoek naar een partner voor de voortplanting. Dat is dan ook het moment waarop adders regelmatig worden waargenomen, vaak op de heide. Nu het steeds warmer wordt, en het paarseizoen al voorbij is, verschuilen addermannen zich liever. Ze houden zich op op koele plaatsen en zijn maar weinig zonnend te zien. Daarnaast zijn ze nu ook vaker dan in het voorjaar aan het jagen. Ze zoeken daarvoor plekken op met veel prooidieren, vaak akkerranden of open bossen. Drachtige vrouwtjes zonnen nog wel, om de groei van de embryo’s te stimuleren. Zij eten niet of nauwelijks, dat doen ze pas weer in jaren dat ze niet drachtig zijn.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga