Vingerhoedskruid

Natuurjournaal 13 juni 2022

Nature Today
13-JUN-2022 - Vingerhoedskruid bloeit en grote weerschijnvlinder vliegt.

Langs bospaden kun je nu bloeiend vingerhoedskruid aantreffen. Het is een plant die ook veel in tuinen voorkomt, dus wie weet bloeit hij ook wel in jouw tuin. De bloempjes, in de vorm van vingerhoedjes, lijken speciaal voor hommels ontworpen. Zij kruipen diep naar binnen om nectar te verzamelen. Als ze alle bloemen gehad hebben, vliegen ze naar het volgende vingerhoedskruid. Zo bestuiven ze de verschillende planten. Het is leuk om naar te kijken, maar je kunt vingerhoedskruid beter niet aanraken - of op je vingers zetten. Het is namelijk een erg giftige soort voor mensen.

Grote weerschijnvlinder

Wie geluk heeft, kan nu in Oost-Nederland de prachtige grote weerschijnvlinder tegenkomen. Dit was een zeldzame vlinder, maar het gaat de laatste jaren goed met de soort en hij breidt zich steeds verder uit. De vlinders leven hoog in bomen, maar komen soms naar beneden om te drinken. Dat doen ze uit plassen, maar soms ook van kadavers. Dat is best een lugubere plaats voor zo'n mooie vlinder! Juni en juli is de vliegtijd van de grote weerschijnvlinder, dus kijk de komende tijd goed rond. Je vindt de soort in oudere bossen, vooral in de buurt van wilgenbomen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga