Wilde cichorei Saxifraga

Natuurjournaal 2 juli 2022

Nature Today
2-JUL-2022 - Wilde cichorei bloeit en spotvogels vliegen uit.

Het is op dit moment zeker de moeite waard om tijdens een fietstocht of uit de auto wegbermen te bekijken. Er bloeit van alles, en in verschillende kleuren! Eén van de soorten die direct in het oog springt is wilde cichorei. Deze plant valt op door de helderblauwe bloemen en de grootte: hij kan wel 120 centimeter hoog worden. Als je op zoek gaat naar wilde cichorei, kan je dat het beste ‘s ochtends doen. De bloemen sluiten zich namelijk ‘s middags, en dan is de plant minder goed te herkennen – en het is natuurlijk leuk om de blauwe bloemen in volle glorie te bewonderen. Je vindt wilde cichorei dus in bermen, maar ook op dijken en andere wilde plekken. De plant komt in het hele land voor, maar de grootste dichtheid bevindt zich in het rivierengebied en in Limburg.

Spotvogel

De spotvogel is een echte zomergast, die maar drie maanden per jaar in Nederland te vinden is. Het grootste deel van het jaar brengt hij door in tropisch Afrika. En is hij wel in Nederland, dan is de kans dat je een spotvogel ziet alsnog niet zo groot. Deze kleine zanger houdt zich graag schuil in het struikgewas. Gelukkig heeft hij wel een opvallende roep en zang, waar hij goed aan te herkennen is. Op dit moment is de spotvogel bijna klaar om weer naar Afrika te vliegen. De soort komt namelijk speciaal naar Nederland om te broeden. De jonge vogels van dit jaar vliegen nu uit, maar worden nog wel een paar weken door hun ouders verzorgd. Eind juli vertrekt de hele familie naar Afrika.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Gertjan van Noord, Flickr