Challenge Groene Icoonprojecten in Gelderland: doe mee

Provincie Gelderland
8-JUL-2022 - Heb jij een idee om jouw stad of dorp te vergroenen en klimaatslim te maken? Neem de uitdaging aan: doe mee met de Challenge Groene Icoonprojecten van de provincie Gelderland. Je kunt vanaf 5 september 2022 subsidie aanvragen voor de ontwerpkosten van jouw droomproject (vijftig procent van de kosten, maximaal € 15.000). Let op: op = op.

Stel je voor… die betonnen, grauwe plek in jouw dorp of stad wordt omgetoverd tot een groene oase waar het voor dieren, planten én mensen goed toeven is. Denk jij nu: dit is m’n kans? Gemeenten, ondernemers, deskundigen, grondeigenaren en inwoners: iedereen kan meedoen aan de challenge.

Wat is een groen icoonproject?

Een groen icoonproject is een project waarbij een grijze plek met veel verharding ‘groener’ wordt gemaakt. Dus: stenen, beton en asfalt eruit. En daarvoor in de plaats kruiden, struiken en bomen planten.

Geschikte locaties zijn een buurt, wijk, winkelstraat of sportterrein. Een ‘eentonig’ park of veld kan zeker ook. Zolang het maar een plek is van minimaal duizend vierkante meter die publiek toegankelijk is.

Een groene woonwijk

Waarom deze challenge?

Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. De biodiversiteit wordt minder en minder en door klimaatverandering hebben we vaker last van extreem weer. Dus: droogte, hitte en hevige regenval.

De provincie Gelderland wil dorpen en steden beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatextremen en tegelijkertijd de biodiversiteit verbeteren. Door steden en dorpen groener te maken wordt de natuur sterker. Zo is deze beter bestand tegen ziekten, regen, droogte en klimaatverandering.

Een groen icoonproject zorgt:

  • voor meer variatie in soorten planten en dieren (dankzij meer voedsel, schuil- en slaapplekken) en voor meer verkoeling bij hitte.
  • dat regenwater gemakkelijker de bodem intrekt en niet meteen in het riool verdwijnt. Daardoor ontstaat minder snel wateroverlast.
  • dat water langer in de bodem blijft. Planten hebben dan minder snel last van langdurige droogte.

Tot slot geeft een groen icoonproject mensen de ruimte: om elkaar te ontmoeten, te bewegen en te ontspannen in het groen. Want wat is er fijner dan dat?

Win € 100.000 voor jouw droomplan: zo doe je mee

  • Vanaf 5 september 2022 kun je een projectvoorstel indienen.
  • Voldoet jouw voorstel aan de voorwaarden? Dan ontvang je subsidie voor vijftig procent van de kosten voor het ontwerp (maximaal € 15.000 per ontwerp). Er is ruimte voor minimaal twintig ontwerpen. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
  • Heb je een ontwerp gemaakt, dan kan je meedingen naar de hoofdprijs. Een onafhankelijke jury kiest in het voorjaar van 2023 de negen beste icoonprojecten. Ze kijkt hierbij naar de volgende criteria: bijdrage aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, maatschappelijke waarde en iconische waarde. Elk project ontvangt een bijdrage van maximaal € 100.000 voor de realisatie.

Ontdek alle spelregels op de website van de provincie Gelderland.

Challenge 2021: even terugblikken

Een sierlijk groen dorpshart voor de Oosterwoldse lokale gemeenschap. Een aantrekkelijk plein voor Hattem. En een waardevol bloemenpark in Didam. In 2021 werd de allereerste Challenge Groene Icoonprojecten georganiseerd.

Bekijk het inspiratieverslag (pdf; 9,3 MB) met de winnende projecten en een overzicht van alle 32 inzendingen van de vorige editie. Wie weet komt jouw project hier volgend jaar ook bij te staan.

Het groene centrum van Nijverdal

Meer informatie

  • Ontdek meer informatie op https://bit.ly/groene-icoonprojecten. Samen creëren we een iconische plek die anderen inspireert en uitdaagt om óók hun leefomgeving te vergroenen. Zo maken we Gelderland steeds groener.

Tekst: Provincie Gelderland
Foto's: Thomas Klomp