20190821_Weert-206

Challenge Groene Icoonprojecten in Gelderland van start

Provincie Gelderland
13-NOV-2020 - Veel plekken in Gelderse steden en dorpen kunnen véél groener. De provincie Gelderland komt daarom met de Challenge Groene Icoonprojecten en daagt Gelderse gemeenten, ondernemers en andere partijen uit om hun stad of dorp groen en klimaatslim te maken. De negen beste icoonprojecten ontvangen een bijdrage van € 100.000 om hun project te realiseren.

Groen icoonproject

Met de challenge daagt de provincie Gelderland gemeenten, ondernemers, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en anderen uit om met ideeën te komen om van een grijze, versteende plek in hun eigen stad of dorp een groen icoonproject te maken. Een groen icoonproject is een plek van minimaal duizend vierkante meter in de bebouwde kom die groener wordt gemaakt. Dit hoeft niet een aaneengesloten locatie te zijn, maar voorwaarde is wel dat de plek publiek toegankelijk is. Het groener maken van een plek houdt in dat er meer variatie komt in planten en uiteindelijk dieren, en dat de plek verkoeling biedt bij hitte, regenwater vasthoudt en bezoekers de kans biedt om te bewegen, te recreëren en elkaar te ontmoeten. De locatie wordt zo een groene, iconische plek, die anderen inspireert iets soortgelijks te doen. 

Groen, groener, groenst

Vergroenen kan door het weghalen van stenen, beton en asfalt en daarvoor in de plaats allerlei kruiden, struiken en bomen te planten. Dit levert voedsel op voor dieren en biedt hun schuil- en slaapplekken. Daardoor komen er meer planten en dieren in onze Gelderse dorpen en steden en neemt de biodiversiteit toe. Het vergroenen helpt ook bij het tegengaan van de toenemende droogte en hitte de afgelopen jaren. Stevige hoosbuien gaan we steeds vaker meemaken. Door meer groen in steden en dorpen kan regenwater beter worden opgevangen. Daarnaast houden bomen en struiken water langer vast en bieden ze verkoelende schaduw tijdens hitte.

Nieuwbouwwijk met speelwadi aan de Groenallee te Nijkerk

Groene steden en dorpen

De provincie Gelderland wil met deze challenge twee vliegen in één klap slaan. Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur; de biodiversiteit holt achteruit. En door klimaatverandering hebben we vaker last van extreem weer: droogte, hitte en hevige regenval komen steeds vaker voor. Gedeputeerde Peter Drenth (biodiversiteit): “We werken in Gelderland hard aan het herstel en versterken van onze biodiversiteit. Dat doen we niet alleen in de natuurgebieden en op het platteland, maar ook in onze wijken en binnensteden is het belangrijk om planten en dieren te helpen. Daar liggen veel kansen.”   

Klimaatslim

Daarnaast moeten we onze dorpen en steden beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatextremen. Een oplossing hiervoor is om steden en dorpen groener te maken en op een andere manier met regenwater om te gaan. Gedeputeerde Peter Kerris (klimaatadaptatie): “We hebben meer groen nodig in onze steden en dorpen als we klaar willen zijn voor het weer van morgen. Het planten van meer bomen kan al helpen om hittestress te verminderen. Met meer groen en minder steen houden we ons hoofd koel en onze voeten droog!” 

Klimaatadaptieve herinrichting van het winkelgebied aan de Grotestraat te Nijverdal, met vaste planten in stadswadi's

Win €100.000 voor jouw droomplan

Projectvoorstellen voor Groene Icoonprojecten in Gelderland kunnen ingediend worden vanaf maandag 4 januari 2021. De eerste twintig ingediende voorstellen ontvangen een bijdrage van maximaal € 15.000 aan de ontwerpkosten. Als je vervolgens een ontwerp hebt gemaakt, kan je meedingen voor de hoofdprijs. Een onafhankelijke jury kiest eind 2021 de negen beste ontwerpen uit. Deze projecten winnen elk een bijdrage van maximaal € 100.000 om hun plannen uit te voeren en hun droomproject waar te maken. 

Meer informatie

Tekst: Jordi Timmermans en Annemiek Leuvenink, provincie Gelderland
Foto’s: Thomas Klomp (leadfoto: herinrichting van een grasveld aan de Sint Matthiasstraat te Weert tot wadi/speelplaats na regelmatige overlast)