Challenge Groene Icoonprojecten voor klimaat en biodiversiteit

Win tot €100.000 om jouw Gelderse groene icoonproject te realiseren

Provincie Gelderland
4-APR-2021 - Provincie Gelderland wil buurten, dorpen en steden vergroenen en daarmee biodivers en klimaatslim maken. Daar kan ze jouw hulp goed bij gebruiken. Gemeenten, ondernemers en bewoners met een iconisch idee voor hun leefomgeving maken kans op €100.000 voor de realisatie ervan. Gaan jouw handen jeuken als je denkt aan die veel te grijze plek? We laten ons graag verrassen!

Provincie Gelderland werkt aan het versterken van biodiversiteit en dat doen we niet alleen in de natuurgebieden. Juist ook het vergroenen van onze steden en dorpen is essentieel. Sommige diersoorten zijn afhankelijk van de bebouwde omgeving. Huismussen bijvoorbeeld: die broeden onder onze dakpannen. Tegelijk vertoeven ze ook graag samen in een heg en zoeken ze voedsel in onze tuinen. Deze soorten kunnen dus niet zonder groen in de wijk. Bovendien is het oppervlakte bebouwde omgeving aanzienlijk. Als we al die pleinen, versteende parkeerplaatsen en eentonige straten groener maken, zet dat zeker zoden aan de dijk. Dat is niet alleen belangrijk nu het met de biodiversiteit niet goed gaat. Een groenere omgeving is ook een gezondere omgeving: groen zorgt voor een schonere lucht en nodigt uit om te bewegen en te ontmoeten.

Last but not least: groen helpt ons aan te passen aan klimaatverandering. Groen verkoelt, houdt water langer vast en kan hoosbuien helpen opvangen. We hebben nu al vaker met droge zomers en intense buien te maken. Het is dus meer dan slim om je buurt klimaatbestendig te maken.

We kunnen niet zonder jouw creativiteit

En wie kan er nou beter oordelen over de leefomgeving dan bewoners, ondernemers en gemeenten zelf? Juist lokaal weten mensen het beste wat er nodig is, en is er veel creativiteit aan te boren. En goed voorbeeld doet goed volgen!

Klimaatadaptieve herinrichting van een winkelgebied in Nijverdal, met vaste planten in stadswadi's

Daarom nodigen we met de Challenge Groene Icoonprojecten gemeenten, bewoners en ondernemers uit een ontwerp in te dienen voor vergroening van een plek in de buurt. Een iconisch plan: een plan dat tot de verbeelding spreekt en anderen inspireert om ook aan de slag te gaan. Een plan dat de plek kansrijk maakt voor recreatie, aansluit op het veranderende klimaat en de biodiversiteit vergroot.

Win met jouw groene blikvanger!

Meer dan 25 initiatiefnemers dienden al een projectvoorstel in om zo kans te maken op een bijdrage aan de ontwerpkosten. Zij, maar ook andere initiatiefnemers kunnen nu aan de slag om een echt ontwerp op papier te zetten. Het project is in ieder geval duizend vierkante meter groot, ligt in de bebouwde kom en is straks gratis toegankelijk voor het publiek. Indienen kan van 1 juni tot en met 29 oktober.

Een deskundige jury beoordeelt de ontwerpen op biodiversiteit, klimaatadaptie, maatschappelijke waarde en iconische waarde. Negen projecten winnen een bijdrage tot €100.000 voor de uitvoering van hun ontwerp.

De eerste projectvoorstellen zien er al veelbelovend uit. Speelgroen voor de kinderen, eetbaar groen voor de buurt of misschien wel wadi’s om hemelwater op te vangen: met welke groene blikvanger ga jij je in de kijker spelen? We laten ons graag verrassen!

Meer informatie

Tekst: Provincie Gelderland 
Foto's: Thomas Klomp