Mahzooz de krokodil wacht op overplaatsing uit Al-Ma'wa Wildlife Sanctuary

Gesmokkelde nijlkrokodil keert terug naar de natuur

Stichting IFAW
11-JUL-2022 - In februari 2022 werd nijlkrokodil Mahzooz in beslag genomen van smokkelaars. IFAW hielp bij zijn transport van Jordanië naar Soedan, in de hoop het wilde dier weer uit te kunnen zetten in zijn natuurlijke leefgebied.

Na een stressvolle reis is de naar Jordanië gesmokkelde nijlkrokodil Mahzooz in beslag genomen en teruggebracht naar de natuur. Mahzooz betekent 'gelukkige' of 'geluk hebbende' in het Arabisch.

De aanvankelijke inbeslagname was te danken aan een nauwe samenwerking tussen de CITES-beheerautoriteit in Jordanië (RSCN) en de Milieupolitie. Agenten kwamen de advertentie voor de gesmokkelde krokodil tegen tijdens het monitoren van socialemediakanalen. De Princess Alia Foundation/Al-Ma'wa for Nature & Wildlife, en de CITES-beheerautoriteit werkten samen om de reddingsoperatie te leiden.

Naar het Dinder Nationaal Park in Soedan

IFAW (International Fund for Animal Welfare) kon, dankzij haar wereldwijde netwerk, een taskforce samenstellen in Jordanië en in Soedan, waar de krokodil is vrijgelaten. De taskforce werkte samen om de krokodil te vervoeren, te rehabiliteren en vrij te laten. De krokodil is vrijgelaten in het Dinder Nationaal Park in Soedan bij het Krokodillenmeer.

"De in beslag genomen dieren zijn niet de enige die lijden; de betrokken autoriteiten doen dat ook, omdat ze uiteindelijk kosten moeten dekken die ze zich vaak niet kunnen veroorloven". Elsayed Mohamed, regionaal directeur van IFAW, vervolgt: "vooral vanwege gebrek aan middelen en vermogen worden de meeste dieren afgemaakt of worden voor de rest van hun leven in gevangenschap gehouden. Het is echt tragisch”.

Stop de vraag naar exotische huisdieren

IFAW dringt aan op een andere toekomst voor de nijlkrokodil en benadrukt nog eens de boodschap: stop de vraag naar exotische huisdieren. Volgens Elsayed heeft deze krokodil 'geluk'. Veel van de in beslag genomen dieren komen niet zo ver. De meeste vallen in verkeerde handen, van eigenaren die geen idee hebben hoe ze voor de dieren moeten zorgen. In andere gevallen worden ze door betrokken autoriteiten beschouwd als 'de moeite of de kosten niet waard', aangezien het vrijlaten van wilde dieren over het algemeen een grote uitdaging is. Zowel wetenschappelijk als economisch. Gelukkig vormen genen van een krokodil over het algemeen geen uitdaging bij het terugzetten in het wild, in tegenstelling tot veel andere wilde dieren.

Alle partners betrokken bij deze overplaatsing hebben de benodigde vergunningen, zoölogische en gezondheidstests en veterinaire certificaten geregeld om de krokodil met behulp van een geschikte kooi met vracht van Queen Alia International Airport in Jordanië te exporteren naar Soedan. Na aankomst in Soedan bracht de Soedanese Wildlife Conservation General Administration Mahzooz naar een geschikt verblijf over om het dier te rehabiliteren en de nodige controles uit te voeren om te bevestigen dat hij klaar was voor vrijlating. De vrijlatingsplaats ligt ver weg van stedelijke gebieden en menselijke nederzettingen, waardoor de veiligheid van de krokodil en de mensen wordt gewaarborgd en conflicten tussen mens en natuur op de lange termijn worden vermeden.

Inmiddels zwemt Mahzooz weer rond in de Nijl. We zijn enorm blij dat we hem hebben kunnen redden van een wreed bestaan als exotisch huisdier en dat hij nu weer in het wild leeft, waar hij thuishoort.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

De terugkeer van Mahzooz naar de natuur (Bron: IFAW)

Tekst, foto en film: IFAW