Tijger in Bardia National Park in Nepal Shutterstock WWF-International

Historische mijlpaal: ruime verdubbeling aantal tijgers in Nepal 

WWF Nederland
29-JUL-2022 - Nepal heeft nu 355 tijgers in het wild: een historische toename van 190 procent sinds 2009. Dit is gelukt dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren.  

Vandaag, op Wereld Tijger Dag, heeft de premier van Nepal, Sher Bahadur Deuba, de resultaten bekendgemaakt van de laatste tijgertelling in zijn land. Het Wereld Natuur Fonds reageert verheugd op dit historische resultaat. Sinds 2009 is het aantal tijgers in Nepal gestegen van 121 naar 355, een toename van meer dan 190 procent.

Ruim 18.000 vierkante kilometer, een gebied vergelijkbaar met de helft van de oppervlakte van België, is het afgelopen jaar uitgekamd voor de telling van tijgers in het wild. De collega's van WWF in Nepal zijn onder meer betrokken geweest bij de analyse van de data.

Hoop voor de toekomst

De positieve trend geeft hoop voor tijgers in Nepal op de lange termijn, aldus Gert Polet, tijgerexpert van WWF-NL. "Een diepe buiging voor het bereiken van deze historische mijlpaal. Ga er maar aanstaan met al die bedreigingen waar tijgers mee te maken hebben. De Nepalese overheid heeft zich jarenlang enorm ingezet om samen met lokale gemeenschappen en natuurorganisaties de natuur te beschermen. Je ziet dat het vruchten afwerpt. Niet alleen tijgers en andere dieren profiteren van betere bescherming van de leefgebieden, maar ook de mens die afhankelijk is van wat de natuur levert."

Twee jonge wilde tijgers rennen langs een rivieroever in Bardia National Park, Nepal

Verdubbeling aantal wilde tijgers

In 2010 hebben de landen waar nog tijgers in het wild voorkomen, besloten dat het aantal tijgers verdubbeld moest zijn in 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger. De komende maanden zullen de andere landen hun aantallen bekendmaken en dan weten we of het doel is behaald. In totaal leven er op dit moment wereldwijd naar schatting 3900 tijgers.

Tekst: WWF Nederland
Foto's: Paco Como, Shutterstock, WWF-International (leadfoto: tijger in Bardia National Park, Nepal)