De wolvin bezocht met name de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland

Drie wolvenwelpen gezien in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân

BIJ12
1-AUG-2022 - Er zijn drie wolvenwelpen gezien in de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân. Dit blijkt uit de monitoring van wolvenactiviteit in het gebied. Dit is de eerste keer dat er welpen zijn geboren in dit territorium sinds de wolf terug is in Nederland. Eerder deze zomer werd bericht over welpen, geboren op de Midden– en Noord-Veluwe.

De welpen zijn waarschijnlijk van het wolvenpaar GW2397m en GW2090f dat afgelopen maanden regelmatig samen op wildcamera’s werd gezien in het leefgebied Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân. De vrouwelijke wolf GW2090f is afkomstig uit de Barnstorfroedel in Nedersaksen (Duitsland) en werd in april 2021 voor het eerst in Nederland vastgesteld. GW2397m werd in september 2021 voor het eerst in Nederland vastgesteld. De herkomst van deze mannelijke wolf is niet bekend.

Oproep

We roepen op om de toegangsregels van de gebieden op te volgen om de verstoring van deze en andere jonge dieren te minimaliseren. In de eerste maanden zijn de wolvenwelpen namelijk erg verstoringsgevoelig. Ook kan de aanwezigheid van mensen ertoe leiden dat de ouderdieren de welpen niet durven te benaderen en ze daardoor onbeschermd zijn voor vossen of andere dieren.

Waarnemingen insturen

Mocht u een wolf waarnemen, houd dan gepaste afstand en maak een foto en/of video. Dit beeld kunt u insturen bij het Wolvenmeldpunt. Zo helpt u het onderzoek naar de wolven.

Meer informatie

Tekst en foto: BIJ12