Wolf

Twee wolvenwelpen op Zuid-Veluwe; vierde roedel van Nederland

Zoogdiervereniging
6-AUG-2022 - Er zijn twee wolvenwelpen gezien in de regio Zuid-Veluwe. Dit blijkt uit een melding met foto uit het gebied. Dit is de eerste keer dat er welpen zijn geboren in de Zuid-Veluwe sinds de wolf terug is in Nederland. Eerder deze zomer werd bericht over geboren welpen op de Midden- en Noord-Veluwe en de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân. Dit is daarmee de vierde roedel voor Nederland.

Het is niet geheel duidelijk wie de ouders zijn van de jonge welpen. In het gebied waar de welpen zijn aangetroffen wordt geen monitoring in het veld uitgevoerd. Mogelijk zijn de welpen jongen van het wolvenpaar GW1889m en GW2363f dat afgelopen maanden regelmatig is vastgesteld in het leefgebied Zuidoost-Veluwe. De vrouwelijke wolf GW2363f is afkomstig uit de Barnstorfroedel in Nedersaksen (Duitsland) en werd in mei 2021 voor het eerst in Nederland vastgesteld. GW1889m is één van de jongen van de Noord-Veluwse roedel die zich elders op de Veluwe heeft gevestigd.

Oproep

We roepen op om de toegangsregels van de gebieden op te volgen om de verstoring van deze en andere jonge dieren te minimaliseren. In de eerste maanden zijn de wolvenwelpen namelijk erg verstoringsgevoelig. Ook kan de aanwezigheid van mensen ertoe leiden dat de ouderdieren de welpen niet durven te benaderen en ze daardoor onbeschermd zijn voor vossen of andere dieren. 

Waarnemingen insturen

Mocht u een wolf waarnemen, houd dan gepaste afstand en maak een foto en/of video. Dit beeld kunt u insturen bij het Wolvenmeldpunt. Zo helpt u het onderzoek naar de wolven.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto: Vaclav Sebek