heidevlinder IVN

Natuurjournaal 3 augustus 2022

Nature Today
3-AUG-2022 - Heivlinder onzichtbaar en struikkastanje bloeit.

Als er een dier is dat de techniek van camouflage goed beheerst, dan is het wel de heivlinder. Je moet ergens de heide op of de duinen in om ze te zien. Ook als je op de paden blijft, zijn ze nu te vinden. Alhoewel… Zie je ergens een vlinder razendsnel wegfladderen en dan volledig verdwijnen in de heide of de andere begroeiing? En denk je: “Waarom zag ik die niet?” Dan is het vast een heivlinder. De dieren hebben een geweldige schutkleur, vooral op de ondervleugels. Zodra ze gaan zitten, klappen ze de vleugels dicht en weg zijn ze, geweldig! Het is een uitdaging om te proberen deze vlinders te vinden. Heivlinders vliegen vooral in augustus, en ze staan dan nu ook hoog in de landelijke soortenlijst.

Bloeiende struikkastanje

Er zijn meerdere soorten kastanjes te vinden in Nederland. De tamme kastanje en de paardenkastanje zijn wel bekend, maar ken je de struikkastanje? Deze heester wordt ook wel de Amerikaanse struikkastanje, kleinbloemige kastanje of herfstpaardenkastanje genoemd en is afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. De struikkastanje heeft een grote struikvorm en wordt nooit een boom, het is eerder een heester. Zowel de samengestelde bladeren als de bloeiwijzen lijken op die van de paardenkastanje. De bloemtrossen, grote ‘kaarsen’, zijn het bestuderen waard. De bloemen zijn fijner en langer dan die van de witte paardenkastanjes en de meeldraden, met een roze knopje, steken een heel eind uit. De tros is ijler en beduidend groter, tot wel dertig centimeter lang. Struikkastanjes zijn niet heel wijdverspreid in Nederland, ze staan in tuinen maar zijn op een paar plekken verwilderd. Als je er eentje in de buurt weet, ga dan nu kijken om de bloemen te bewonderen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN