nachtvlinderen Zwolle - primair

Nachtvlinderen in de stad met De Vlinderstichting

De Vlinderstichting
12-AUG-2022 - Het is een heldere, warme avond in het Wezenlandenpark in Zwolle en de vleermuizen vliegen al vroeg hun rondjes. Ongetwijfeld zijn ze net als wij op zoek naar nachtvlinders. Het witte laken staat klaar, en na een klein probleempje met een kabel, gaat snel daarna ook de lamp aan. Laat die nachtvlinders maar komen!

Een van de mooie nachtvlinders die woensdagavond op het laken kwam in Zwolle: het waterleliemotjeWant nachtvlinders zijn overal. Ze komen niet alleen in natuurgebieden voor, maar ook gewoon in stadstuintjes en zelfs op je balkon. Enkele soorten kan je overdag tegenkomen, maar het grote merendeel van de soorten is alleen ’s nachts actief. Toch kan je ze te zien krijgen: er zijn heel veel mogelijkheden om deze beestjes ’s nachts te lokken. Met een groot wit laken en een felle lamp kan je op een warme zomeravond enkele tientallen tot zelfs honderden nachtvlinders lokken. Dit ligt natuurlijk wel aan de plek waar je gaat staan. In een donker natuurgebied met weinig concurrentie van andere lichtbronnen, vang je meer motten dan midden in de fel verlichte stad. Toch komen er ook in de stad veel soorten nachtvlinders voor. In stadsparken staan over het algemeen vrij veel verschillende soorten bomen en struiken waar ze op leven. En denk ook aan de tuinen, waarin allerlei soorten planten staan die de nachtvlinders benutten.

Enkele nachtvlinders die je ook in de stad kunt tegenkomen, van links naar rechts: snuitvlinder, blauwbandspanner, karmozijnrood weeskind en kroonvogeltje

Altijd spannend wat er op het laken komt!Om te laten zien dat nachtvlinders niet alleen in de natuurgebieden goed te bekijken zijn, is De Vlinderstichting in de maand augustus drie keer op pad om in de stad nachtvlinders te lokken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een wit laken en een felle lamp, zodat de gelokte nachtvlinders ook mooi bekeken en gefotografeerd kunnen worden. In de maand augustus vliegen nog steeds erg veel verschillende soorten nachtvlinders. Zowel de grotere soorten – de macro’s – als de kleinere soorten – de micro’s – zijn goed vertegenwoordigd. En ook in de stad maken we kans op mooie soorten zoals het groot avondrood, het kroonvogeltje, de snuitvlinder en natuurlijk de huismoeder. Maar we letten ook op soorten amper groter dan drie millimeter, zoals bijvoorbeeld de paardenkastanjemineermot en de wilgenslakkenspoormot. Een hele mond vol voor zo'n klein vlindertje.

Afgelopen woensdag 10 augustus hebben we de eerste nachtvlinderavond al gehad, maar we zijn nog twee keer in Zwolle te vinden. Kom dus ook op maandag 15 augustus naar het Twistvlietpark, of op donderdag 25 augustus naar het Oldenelerpark. De weersvoorspellingen voor het zien van nachtvlinders zijn zeker niet slecht, aangezien ze bij warm weer echt actief worden.

Wij hebben er zin in en we hopen jullie er te zien. Op de website van De Vlinderstichting zijn de de tijden en verzamelpunten te vinden.

Tekst en foto: Laura Peters en Rik Wever, De Vlinderstichting