Patricio

Olifantenpopulaties groeien dankzij bestrijding wildlifecriminaliteit in Afrika

Stichting IFAW
20-AUG-2022 - Om olifantenpopulaties weer op gezonde aantallen te krijgen in het grensgebied van Malawi en Zambia, is IFAW een ambitieus project gestart. In deze Q&A vertelt projectleider Patricio Ndadzela wat er allemaal is gebeurd en wat het project heeft bereikt.

De implementatiefase van het Combating Wildlife Crime Project kwam in mei 2022 tot een einde. Hoe ging het?

We hebben de implementatie van het project op een hoogtepunt kunnen voltooien, en ondanks de nodige uitdagingen hebben we het doel van het project behaald. Dit is trouwens niet het einde van het gehele project. IFAW blijft samenwerken met het Department of National Parks and Wildlife (DNPW) van zowel Malawi als Zambia om het gebied veilig te houden, zodat de mijlpalen die we hebben bereikt, behouden blijven.

Wat was het doel van het project?

Het doel was om de olifantenpopulaties in het werkgebied te stabiliseren of zelfs te laten groeien. Dit deden we door het aantal sterfgevallen terug te dringen met een effectieve aanpak van de wildlifecriminaliteit. Het project heeft indrukwekkende resultaten geboekt. Uit een onderzoek vanuit de lucht in 2020 is gebleken dat de olifantenpopulatie in het Kasungu National Park in Malawi is gegroeid van slechts 40 olifanten in 2015 tot wel 121 dieren in 2020. Ook de populaties van andere soorten wilde dieren zijn gegroeid. Daarnaast hebben we hebben we een succesvolle samenwerking met de DNPW's van Zambia en Malawi bereikt om wildlifecriminaliteit gecoördineerd aan te pakken.

Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Het project maakte gebruik van vier strategieën. De eerste strategie richtte zich op grensoverschrijdende samenwerking en coördinatie. Wetshandhavers uit Malawi en Zambia werkten samen om wildlifecriminaliteit te bestrijden. Deze aanpak zorgde niet alleen voor erkenning van het Malawi-Zambia transfrontier conservation area (TFCA), de gecoördineerde wetshandhaving maakte ook illegale smokkelarij over de grens moeilijker.

De andere strategieën richtten zich op het trainen, begeleiden en uitrusten van wetshandhavers, zodat ze hun werk goed en effectief konden uitvoeren. Zo hebben we ze voorzien van voedselrantsoenen, uniformen en vervoersmiddelen. Door de capaciteiten van de DNPW's te verhogen en het moreel van de rangers te verbeteren, werden het leefgebied en de wilde dieren van de grensgebieden beter beschermd.

In al onze operaties richten we ons ook op deelname vanuit de gemeenschap. Stroperij is een mensendaad. Om beschermingsacties succesvol te laten werken, is het cruciaal om gemeenschappen te inspireren deel uit te maken van de strijd tegen illegale wildlifecriminaliteit in het gebied.

Het project ondersteunde gemeenschappen door ze te onderwijzen in imkerij, natuurbehoud en andere activiteiten waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien, zoals kleding maken en kleinschalige winkels ('tuck shops') opzetten. Zo wilden we gemeenschappen laten zien hoe belangrijk wilde dieren zijn en stroperij een halt toe roepen.

Ook heeft het project duidelijk gemaakt dat de bestrijding van wildlifecriminaliteit een breed traject is van het veld tot de rechtbank. Daarom hebben we ook steun verleend aan juridische instellingen zodat verdachten op de juiste manier worden vervolgd.

Wat heeft het project nog meer bereikt?

Naast de groei van de olifantenpopulaties heeft het project de volgende mijlpalen behaald:

  • De groei van de buffelpopulatie van 61 tot 165 dieren.
  • De groei van de sabelantilopenpopulatie van 93 tot 397 dieren.
  • De groei van de koedoepopulatie van 30 tot 197 dieren.
  • De aanleg van 40 kilometer hekken om 250 olifanten van Liwonde National Park naar Kasungu over te plaatsen.
  • Het onderwijzen van 38.769 mensen over natuurbehoud - veel meer dan de geplande 30.000 leerlingen.
  • De arrestatie van 2.291 overtreders door patrouilles van wetshandhavers.
  • De inbeslagname van meer dan 3,5 ton ivoor.
  • De uitvoering van meer dan 828 grensoverschrijdende acties tegen stroperij.
  • De financiële vooruitgang van meer dan 3.016 mensen, waaronder vrouwen, die dankzij het project hebben deelgenomen aan het bouwen van hekken, het maken van kleding, het onderhouden van winkels en handenarbeid.
  • IFAW heeft binnen het project ruim 40 kilometer aan hekken aangelegd als voorbereiding op de translocatie van 250 olifanten van Liwonde National Park naar Kasungu.

Wat was belangrijk bij het behalen van de succesen in dit project?

In alle projecten is deelname van gemeenschappen cruciaal om de gewenste resultaten te behalen. Als gemeenschappen leren hoe belangrijk het behoud van wilde dieren is, staan ze in de voorste gelederen in de strijd om wilde dieren te beschermen. Verder hebben we geleerd dat wetshandhavers dieren beter kunnen beschermen en wildlifecriminaliteit beter kunnen bestrijden als ze gemotiveerd zijn en de middelen hebben om hun werk uit te voeren.

Daarbij was de steun van partner USAID onmisbaar bij het beschermen van wilde dieren in het gebied. Ook zijn we dankbaar voor de inzet en de bijdrage aan deze reis van de DNPW's van Zambia en Malawi, het Lilongwe Wildlife Trust (LWT), Imani Development Ltd en Wildlife Crime Prevention.

Hoe gaan jullie nu verder?

Het project is dan misschien afgelopen, maar IFAW blijft in het gebied actief om te zorgen dat alles wat we hebben bereikt ook daadwerkelijk wordt behouden.

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft, dankzij financiering van de United States Agency for International Development (USAID), een vijf jaar durend project volbracht om wildlifecriminaliteit te bestrijden in het grensgebied van Malawi en Zambia. Het project is gericht op het Kasungu National Park in Malawi en de Lukusuzi en Luambe National Parks in Zambia. Het is begonnen in 2017, en de financiering van USAID liep tot 24 mei 2022.

Tekst: International Fund for Animal Welfare
Foto: Rudi van Aarde