Koolmees - primair

Stikstof en de koolmees

SoortenNL
8-SEP-2022 - De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons land. Door korte soortportretten probeert SoortenNL het probleem van stikstof inzichtelijk te maken, vandaag de koolmees.

Koolmees heeft last van overmaat aan stikstofDe koolmees is een algemene vogelsoort die we ook veel in tuinen zien, zeker als we vogels voeren of nestkastjes ophangen. Maar ook zo’n algemene vogel als de koolmees heeft te lijden onder de overmaat aan stikstof.

Net als mensen hebben vogels kalk nodig voor sterke botten. Bovendien gebruiken ze het voor het maken van eierschalen. Op de Veluwe is een tijdje geleden gebleken dat koolmezen daar last hebben van het verdwijnen van calcium. Ze krijgen het via hun voedsel nu zó weinig binnen, dat bij een deel van de eieren de schaal te dun is of dat kuikens al in het nest hun pootjes breken. Dit is een duidelijk voorbeeld van het effect van teveel stikstof. Het probleem speelt vooral op de schrale en droge zandgronden. Daar spoelt de kalk snel uit, nadat het door de verzuring door stikstof wordt opgelost. Lees meer hierover in het Nature Todaybericht Stikstof nekt vogels op de Veluwe.

Tekst: SoortenNL
Foto’s: Jan van der Straaten & Luc Hoogenstein, Saxifraga