kleine heivlinder - primair

Stikstof en de kleine heivlinder

SoortenNL
11-SEP-2022 - De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons land. Door korte soortportretten probeert SoortenNL het probleem van stikstof inzichtelijk te maken, vandaag de kleine heivlinder.

De kleine heivlinder is de meest zeldzame en meest bedreigde dagvlinder van ons landDe kleine heivlinder is een specialist van stuifzanden, die in extreme omstandigheden leeft. Het kale stuifzand koelt, ook in de zomer, ’s nachts soms af tot onder het vriespunt, terwijl de temperatuur midden op een zomerdag vlak boven het kale zand zeker 50 graden bedraagt. De vlinder kan ertegen, sterker nog, de vlinder is aan deze extreme omstandigheden gebonden. Maar de heivlinder is ernstig bedreigd en komt nog maar op één plek in ons land voor.

De belangrijkste oorzaak van de huidige achteruitgang is het verdwijnen van geschikt leefgebied door de grote hoeveelheid stikstof die in het gebied terechtkomt. Daardoor groeit het stuifzand snel dicht, terwijl de kleine heivlinder juist open en halfopen situaties nodig heeft om zich goed te kunnen voortplanten. De verdroging zorgt nog voor een extra stressfactor. Een andere negatieve ontwikkeling is de opkomst van het niet-inheemse mos grijs kronkelsteeltje. Dit mos vormt harde matten waardoor ook geschikt leefgebied van de kleine heivlinder verdwijnt.

Tekst en foto’s: SoortenNL