Stinkzwam Wikimedia Commons

Natuurjournaal 18 september 2022

Nature Today
18-SEP-2022 - Stinkzwam springt uit duivelsei en meer over paddenstoelen.

Sommige paddenstoelen zijn super opvallend, voor andere moet je de bodem afspeuren. De grote stinkzwam kan je al van verre ruiken; ga je neus achterna en je vindt hem vanzelf. De slijmerige, donkergroene hoed van de paddenstoel heeft een sterke aasgeur, waar vliegen en kevers op afkomen die de sporen verspreiden. Grote stinkzwammen kunnen bij warm en vochtig weer snel verschijnen. Eerst zitten ze ‘opgevouwen’ in een zogenaamd duivelsei, waaruit binnen een paar uur de paddenstoel omhoog groeit. Als je er eentje tegenkomt zonder groene hoed, is al het sporenslijm al opgegeten door vliegen. De Nederlandse naam is toepasselijk, maar ook de Latijnse naam laat weinig tot de verbeelding over: Phallus impudicus, ‘schaamteloze fallus’.

Roodbruine slanke amaniet

Alhoewel je het hele jaar paddenstoelen kunt zien, is de herfst dé paddenstoelentijd. In het overzicht van de activiteiten in de Nature Today app zijn de komende tijd dan ook veel paddenstoelenexcursies te vinden. Wil je paddenstoelen beter leren herkennen? De KNNV en het IVN organiseren de komende tijd ook verschillende cursussen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Emanuele Guerrieri Ciaceri, Wikimedia Commons; Rik Kruit, Saxifraga