Steenmarter

Natuurjournaal 10 oktober 2022

Nature Today
10-OKT-2022 - Steenmarter vecht voor een plek en paling op lange reis.

Steenmarters die dit jaar zijn geboren, zijn nu door hun ouders uit huis gezet. Vanaf de nazomer gaan ze op zoek naar een eigen territorium. Dat gaat nog niet zo makkelijk, want de beste plekken zijn natuurlijk al vergeven. Zo’n territorium kan nogal verschillen in grootte, van een kleine vierkante kilometer tot het zevenvoudige daarvan. Steenmarters markeren de grenzen van hun gebied met urine en geurstoffen. Jonge indringers die zo’n grens overschrijden, worden met veel geschreeuw of met een robbertje vechten verjaagd. Ook in de stad kan je zo’n steenmartergevecht horen. Steden, met veel voedsel en schuilplekken, zijn namelijk geliefde woonplaatsen voor deze dieren.  

 Paling

Volwassen palingen verlaten nu het zoete water en trekken uit de rivieren de zee op. Het zijn echte nachtdieren, en ook de trek vindt vooral ’s nachts plaats. Eenmaal in zee aangekomen begint de lange reis – wel 6.000 kilometer – naar de Sargasso-zee. Daar ligt het paaigebied van de paling. Ze zijn nog wel een paar maanden onderweg; de voorplanting gebeurt in het voorjaar. Na het paaien sterven ze, dus de terugreis maken deze palingen niet meer mee. Die laten ze over aan de jonge vislarven, die met zeestromingen meeliften naar de Europese kust.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: M. Zlinko, Wikimedia Commons; Eric Gibcus, Saxifraga