Lycoperdon perlatum. Parelstuifzwam

Natuurjournaal 16 oktober 2022

Nature Today
16-OKT-2022 - Parelstuifzwam barst open en sperwer slaat z’n slag.

Het is lekker nat herfstweer en er komen steeds meer paddenstoelen. Ook de witte bolletjes van bovisten en stuifzwammen piepen boven de grond. De parelstuifzwam is een van de meest algemene soorten, en goed te herkennen aan de witte stekeltjes of ‘parels’ op het oppervlak. Jonge parelstuifzwammen schijnen naar radijs te smaken. Als ze rijp zijn, barst de bovenkant open en kunnen de sporen eruit. Duw er zachtjes in, en wolkjes sporen stuiven naar buiten.

Sperwer

Met de grote aantallen mezen, vinken en lijsters op doortrek, kunnen sperwers hun slag slaan. Sperwers voelen zich thuis in bossen, maar ook wel in tuinen en parken. Als er maar bomen te vinden zijn. Met hun korte, brede vleugels manoeuvreren ze met gemak tussen takken door om een prooi te slaan. Dat zijn vooral kleine zangvogels, maar de grotere vrouwtjes pakken ook wel lijsters. Sperwers blijven in de winter hier en doen zich te goed aan de bezoekers van de voedertafel. Meer noordelijk broedende sperwers trekken wel naar het zuiden en trekken nu door Nederland.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Martin Mollet, Saxifraga