Online lezing over brandplekpaddenstoelen

Nederlandse Mycologische Vereniging
4-NOV-2022 - De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert op maandag 7 november een online lezing over brandplekpaddenstoelen. Dit is een uiterst mysterieuze groep paddenstoelen die in grote getale kunnen verschijnen na een (natuur)brand. De lezing wordt verzorgd door Peter Eenshuistra.

Veel paddenstoelen op brandplekken zijn de laatste decennia zeldzaam geworden en op de Rode Lijst terechtgekomen. Dit komt doordat bewust branden van houtafval of vegetatie nauwelijks nog wordt toegepast in de natuur. Twee grote natuurbranden in de Deurnese Peel en in de Meinweg 2020 boden de mogelijkheid om deze paddenstoelen enkele jaren te onderzoeken. In de lezing bespreekt Peter Eenshuistra een aantal specifieke brandpleksoorten, en gaat tevens in op enkele ecologische aspecten.

Brandplekbundelzwam (Pholiota highlandensis)

Meer informatie

  • De lezing start op maandag 7 november om 19:30 uur en is gratis bij te wonen via deze link: Us06web.zoom.us/j/85841251423.
    Tip: Doordat bij een eerdere lezing veel mensen tegelijk naar onze website gingen om de zoomlink te kunnen aanklikken, liep deze vast. We raden aan om bovenstaande link te kopiëren en in uw digitale agenda te plakken. Zo kunt u hem voor de start van de lezing vanaf uw eigen device aanklikken, zonder eerst naar onze website te gaan.
  • Voorbeelden van brandplekpaddenstoelen zijn Brandplekbundelzwam en Brandplekfranjehoed.

Brandplekfranjehoed (Psathyrella pennata)

Tekst: Mark Smeets, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Mark Smeets (leadfoto: Violette brandplekbekerzwam); Martijn Oud