Merel

Natuurjournaal 31 december 2022

Nature Today
31-DEC-2022 - Merel dol op klimop en ganzen niet gek op geknal

Dit jaar was het Jaar van de Merel, met extra aandacht voor de meest algemene en talrijkste broedvogel van Nederland. Iedereen kon ook meedoen met een onderzoek naar waar de merel eten zoekt. Als vaste tuinbewoner blijkt de merel vaak op het gazon en in de border voedsel te zoeken, en ook volgend jaar kun je merels helpen met extra voer én water in je tuin. Klimop blijkt het hele jaar favoriet, nu om de bessen te eten en later om in te broeden.

Brandganzen

Vanavond gaat het op veel plekken weer los met vuurwerk! Dat veel dieren het geknal niet echt waarderen, is geen verrassing. Veel vogels in de stad vliegen massaal op na middernacht. Uit onderzoek naar gezenderde kolganzenkleine rietganzentaigarietganzen en brandganzen blijkt dat ze flink van slag zijn door het vuurwerk. Op oudejaarsnacht vlogen ze op van hun slaapplaats en vlogen kilometers naar een rustigere plek. Maar ook in de dagen daarna wisselden ze vaker van slaapplaats, en ze moesten bovendien meer eten – waarschijnlijk om de verloren energie weer aan te vullen. Uitslapen is er morgen dus niet bij voor de vogels.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga