Waaiertje Saxifraga

Natuurjournaal 5 januari 2023

Nature Today
5-JAN-2023 - Zoek het waaiertje op dode bomen en groenling snoept van zonnebloempitten.

Het waaiertje is een ‘late’ paddenstoel, die je nu ook nog veel kan tegenkomen. Ze groeien vooral op dood hout, een omgevallen boom kan er helemaal onder zitten. De kleine paddenstoel ziet er best gek uit. De bovenkant is donzig en harig, en de rand krult om naar beneden. Ook van onderaf is het een mooi gezicht: de lichtbruine lamellen zijn gespleten. Als je ze zo bekijkt, komt de naam goed tot zijn recht.  

Een mannetje groenling eet van rozenbottels

In groepjes schuimen groenlingen bosjes af op zoek naar zaden en bessen. De stevige, groen-met-gele vinken nemen niet alleen in de winter hun toevlucht tot dit soort eten. Hun dikke snavel verraadt dat het echte ‘zaadeters’ zijn. Rozenbottels zijn geliefd, en kijk ook eens hoe handig ze zonnebloempitten uit hun jasje werken. Het vrouwtje is trouwens helemaal niet zo groen, maar gestreept bruinig met hoogstens een zweempje groen. Je herkent haar aan het geel op de vleugel en ook een beetje aan de zijkant van haar staart.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luuk Vermeer, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga