Konijn

Natuurjournaal 10 februari 2023

Nature Today
10-FEB-2023 - Jonge konijntjes in warme wentel en weinig pestvogels deze winter.

De eerste jonge konijntjes van het jaar worden geboren. Het zijn er vier tot zeven per nestje, en net na de geboorte zijn de blauwgrijze konijntjes nog kaal, blind en doof. De moeder heeft in de kraamkamer een nest van gras gemaakt en het gevoerd met haren die ze uit haar vacht heeft getrokken. Die kraamkamer is in een zijgang van de gemeenschappelijke burcht. Maar vrouwtjeskonijnen die daar geen plek vinden, hebben een korte, losse gang gegraven, een zogenaamde wentel. De jongen worden maar één keer per dag in het nest gezoogd. De moeders die jongen in een wentel hebben, maken daarna het gat zorgvuldig dicht met zand, gras of bladeren. Tegen de kou, en ook om de wentel onzichtbaar te maken voor roofdieren.

Pestvogels zijn er niet vaak, maar soms met heel veel

Na een winterse week, slaat nu het weer alweer om naar lenteachtige temperaturen. Inmiddels zijn de kansen wel verkeken om nog pestvogels te zien. In jaren wanneer er weinig voedsel te vinden is in Scandinavië, trekken pestvogels in de herfst en winter massaal naar het zuiden. Het is altijd leuk om een groepje van bessen te zien eten, met hun karakteristieke kuif en hoog rinkelende roep. Maar de winters worden warmer en de ‘invasies’ van pestvogels komen steeds minder voor.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Peter Meininger, Saxifraga