Futen

Natuurjournaal 12 maart 2023

Nature Today
12-MRT-2023 - Futen dansen op het water en lente-orvlinder met oranje accent.

Als je in het westen van het land woont, kom je elke dag wel een fuut tegen. Sloten, kanalen, plassen en moerassen: de fuut is er thuis. Nu is het extra de moeite waard om ze eens goed te bekijken, want misschien kom je wel baltsende futen tegen. Man en vrouw fuut maken elkaar het hof met een uitgebreide dans, waarbij ze hoog uit het water komen en waterplanten opduiken. Het schudden met de kop blijven de verliefde stelletjes ook nog doen nadat ze elkaar al versierd hebben, hiermee maken ze duidelijk dat ze elkaar nog steeds leuk vinden. Futen hebben een lang broedseizoen, tot in de herfst. Voorlopig heb je dus genoeg kans om de balts van de fuut te zien!

De lente-orvlinder heeft oranje antennes, al is dit exemplaar er eentje kwijt

De lente-orvlinder vind je dan weer juist op de hogere zangronden in het oosten, en ook wel in de duinen. Deze nachtvlinder vliegt alleen in maart en april. Meestal ’s nachts, maar op zonnige middagen ook wel overdag. Eten doen ze van bloeiende wilgen en ze komen ook op bloedende bomen af. Ze zitten overdag vaak op berken te rusten, in een vork in de takken. De berk is dan ook de waardplant, waar vanaf mei de rupsen in de bladeren zitten. De grijze vlinders hebben een opvallend kenmerk: oranje antennes! En dat niet alleen: hun eitjes zijn ook oranje.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Tony Morris, Flickr