Sleedoorn. Prunus spinosa

Natuurjournaal 18 maart 2023

Nature Today
18-MRT-2023 - Sleedoorn met witte bloesem en koolmees varieert zijn lied.

Rond nieuwjaar werd de eerste bloesem al gezien: die van de sleedoorn. De struiken waren door de hoge temperaturen eind december en begin januari in bloei geraakt. Te vroeg, want er kwam nog een staartje winter overheen. Normaal bloeit de sleedoorn half maart, en nu kan je ze ook weer zien. Als een witte sluier in wegbermen, maar dichtbij zie je hoe mooi de bloemen zijn. Een echte fruitbloesem, sleedoorn is waarschijnlijk een voorouder van de pruim.

De koolmees heeft twee noten op zijn zang

Om te weten of het lente is, hoef je niet op de kalender of naar het weerbericht te kijken. Steek je oor uit het raam en je weet het: zingende vogels betekent voorjaar! Als je het liedje van de koolmees eenmaal kent, hoor je het overal. Twee hoge tonen wisselen ze af, in verschillende combinaties. En snel tuu-die tuu-die tuu-die, dat noemen sommige mensen het ‘fietspompje.’ Maar dan schakelt hij snel over naar een langer die die – tuu, die die – tuu. Met het afwisselende liedje gaat hij de concurrentie aan met andere mannen. Ze hebben nog even, half april begint de broedtijd.



Het 'fietspompje' van de koolmees (Bron: Susanne Kuijpers)

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Maja Dumat, Flickr; Luc Hoogenstein, Saxifraga
Geluid: Susanne Kuijpers, xeno-canto