Lacerta agilis. Zandhagedis

Natuurjournaal 16 april 2023

Nature Today
16-APR-2023 - Zandhagedis wordt groen en pinksterbloem kleurt weilanden.

In het voorjaar krijgen mannetjes van de zandhagedis een prachtige felgroene kleur. Na de winterslaap vervellen ze twee keer en nu, vlak voor de paartijd begint, zijn ze opvallend groen. Daarmee onderscheiden ze zich van de bruine vrouwtjes, en ook van veel andere hagedissensoorten die niet groen zijn. Met de groene kleur maken mannetjes indruk op elkaar. Soms komt het daarbij tot gevechten. Deze zijn pas over zodra de verliezer met zijn voorpoten op de grond trappelt. Dit is een teken van onderdanigheid. Het voorjaar is een goede tijd om zandhagedissen te zien. De opvallende mannetjes worden dan vaak waargenomen terwijl ze op zoek zijn naar een geschikt vrouwtje.

Pinksterbloemen bloeien niet met Pinksteren

Het duurt nog even voor het Pinksteren is, maar dat houdt de pinksterbloem niet tegen. Integendeel, die staat in april volop in bloei. De eerste soms al in maart, maar dat waren er dit jaar niet zo veel door het koude weer. Nu zijn ze toch echt begonnen met bloeien. De pinksterbloem is een goed herkenbare plant die graag langs sloten of in weilanden bloeit. Daar valt hij direct op, want de pinksterbloem kan wel een halve meter hoog worden. De lila of roze bloemen zijn een vrolijk gezicht. De naam komt van de pinken, jonge koeien, die weer naar buiten mogen in dezelfde periode dat de pinksterbloem in bloei staat.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga