strandplevier Waarneming.nl CCBYNCND

Natuurjournaal 6 mei 2023

Nature Today
6-MEI-2023 - Strandplevier broedt in het zand en zoek zeeboontjes op het strand.

In mei leggen lang niet alle vogels een ei, maar de strandplevier wel. Niet één, maar drie. En zoals de naam al zegt, doen ze dat op het strand. Het nest is een heel klein kuiltje in het zand. Soms wordt het nog wat extra aangekleed. Niet met zachte veertjes of mos, maar met schelpjes en steentjes. Camouflage is belangrijker dan comfort. Het broeden duurt drie tot vier weken, en dan worden de nestvlieders nog een maand gevoerd met insecten en strandbeestjes. Daarna trekken de ouders hier alweer snel weg, de jongen blijven nog overzomeren. Rustig broeden is op onze stranden lastig, maar gelukkig komen er steeds meer beschermende plekken voor ze bij

Zeeboontjes zijn klein, maar vallen op door hun vorm

Op het strand kan je het hele jaar wel zeeboontjes vinden. Het hangt af van de windrichting of het er veel zijn. Zeeboontjes behoren tot de zee-egels en daarbinnen tot de orde van de zanddollars. Betalen kan je er niet mee. Ze worden maximaal een dikke centimeter groot en zijn daarmee de kleinste zee-egels ter wereld. Op het strand vind je alleen dode exemplaren, oftewel de skeletjes. Het is erg lastig levende exemplaren te vinden, want ze graven zich graag in in het zand. In levenden lijve zitten zeeboontjes vol met een woud van hele korte stekeltjes. Daardoor hebben ze een wollig uiterlijk. Als je goed kijkt, zie je aan de onderkant van de muntjes twee gaatjes zitten. Het grote is de mondopening, het kleine de anale opening. Als je eenmaal een zoekbeeld hebt, zal je ze al snel vaker op het strand vinden.

Wist je dat de scholekster ook een strandbroeder is? Maar ze wijken ook uit naar de stedelijke omgeving. Hoor je ze wel eens in de buurt? Doe dan dit weekend mee met de Scholekstertelling!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN
Foto’s: JP Mollema, Waarneming.nl; Mike Hirschler, IVN