Pleurobrachia pileus. Zeedruifje

Natuurjournaal 6 augustus 2022

Nature Today
6-AUG-2022 - Zeedruiven en zeeboontjes op het strand.

Zeefruit is de naam voor eetbare schelpdieren, al heten ze in het restaurant meestal fruits de mer. Ook zeegroente wordt steeds meer gegeten: zeekraal van de visboer of zeewiersalade bij de sushi. Maar er komt meer ‘groente en fruit’ uit de zee. Wat dacht je van een zeedruifje? Dit kwalletje doet zijn naam eer aan: aangespoeld op het strand lijkt het net een gepelde druif. Zeedruifjes zijn zo’n drie centimeter groot en hebben acht rijen geribde lijnen over hun lichaam lopen, waar ze mee kunnen zwemmen. Zeedruifjes zijn ribkwallen. Deze hebben geen netelcellen zoals kwallen, en ze horen ook bij een hele andere groep van het dierenrijk. Ze spoelen vooral aan in het voorjaar, en ook in augustus en september.

Zeeboontjes op het strand, links de bovenkant en rechts de onderkant

Nog kleiner dan de zeedruif is het zeeboontje. Je moet goed speuren om tussen de schelpen deze kleine witte schijfjes te vinden. Het zijn de skeletjes van hele kleine zee-egels. Bovenop het skelet zie je een ster met vijf armen, en onderop zitten twee kleine gaatjes. De grote in het midden is de mond, en de andere is dan logischerwijs de kont. Bij leven graven deze kleine zee-egeltjes zich in op de zeebodem, het liefst in grof zand, waar ze afval en eencelligen eten. Ze zijn bedekt met lichtgrijze of -gele stekels. Maar als ze gewond zijn geraakt, worden ze knalgroen. Net een boontje.

Wil je meer weten over alles wat je op het strand kan vinden? Kom dan naar de ecologiedagen van de Boskalis Beach Cleanup Tour op 12, 13 en 14 augustus. Er zijn dan excursies en activiteiten. Of kom een andere dag voor een strandwandeling: in de hele maand augustus zijn er etappes langs de Noordzeekust om het strand op te ruimen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Peter Meininger, Saxifraga; Holger Krisp, Wikimedia Commons