Wild zwijn

Natuurjournaal 18 mei 2023

Nature Today
18-MEI-2023 - Gestreepte zwijntjes tuimelen door het bos en het groentje is een blauwtje.

Jonge wilde zwijntjes rennen nu door het bos achter hun moeder aan, ze kunnen niet wachten om alles te ontdekken. Direct na de geboorte – in een kraamkamer diep in de bosjes – waren ze nog kaal, maar na een week hebben ze hun schattige gestreepte pakje al aan. De moeder let goed op de frislingen en jaagt iedereen weg die te dichtbij komt. Alleen andere moeders met jonge zwijntjes zijn welkom gezelschap. Nietsvermoedende wandelaars loopt ze zonder pardon omver. De mannelijke zwijnen – keilers – houdt ze uit de buurt, want die schijnen kannibalistische neigingen te krijgen van het kroost. En ook nieuwe streekgenoot de wolf grijpt in een onbewaakt ogenblik zo een klein zwijntje.

Groentje

De familie van de blauwtjes – kleine dagvlinders – is niet helemaal kleurvast. Een van de buitenbeentjes is het groentje. Een simpele maar toepasselijke naam: de ondervleugels van dit vlindertje zijn heldergroen. Ze hebben wel een paar kleine witte stipjes en zijn afgezoomd met een bruin randje. Dat is ook de kleur van de bovenvleugels, die zijn effen bruin. Groentjes wonen in bosranden langs de rand van heide of graslanden en vliegen tot en met juni. Waar ze voorkomen, kun je er nu veel bij elkaar zien. Vaak zitten de mannetjes met een hele club in een struik op de uitkijk voor een partner. Altijd met hun vleugels samengevouwen: het groen is een goede schutkleur. Het groentje komt lokaal voor in het zuiden, midden en oosten. En recent ook steeds meer op Texel, Vlieland en Terschelling.  Wil je weten of het groentje bij jou in de buurt te zien is? Met een abonnement op de Nature Today-app krijg je een soortenlijst voor elke locatie in Nederland, met de vlinders die daar nu vliegen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Rob Felix, Saxifraga