Egel. Erinaceus europaeus

Natuurjournaal 28 mei 2023

Nature Today
28-MEI-2023 - Egel al snuivend in de stemming en de bloei van klein kroos.

Nu de nachten wat warmer zijn, is er steeds vaker een luid en langdurig gesnuif te horen. Soms wel urenlang! Dat gehuf en gepuf hoort bij het paringsritueel van de egel. Een mannetje drentelt al snuivend om het vrouwtje heen. Zij laat zich niet zo snel verleiden – en met die stekels laat man egel het wel uit zijn hoofd om haar te overrompelen. Na een tijdje, of pas na een paar uur, legt ze haar stekels plat en wordt er gepaard. Sommige egels waren er vroeg bij en werpen in juni al hun jongen. Andere egels stellen het nog uit en paren pas later in de zomer. Er volgen dus nog veel zwoele, snuivende nachten.

Zodra ze volgroeid zijn, laten de blaadjes van klein kroos los en vormen nieuwe plantjes

Klein kroos – een van de soorten eendenkroos – bloeit nu. Bloeiend kroos? Wie heeft dat ooit gezien? Bekijk kroos eens van dichtbij en er is een wereld te ontdekken. Klein kroos heeft drijvende eivormige blaadjes van een paar millimeter lang. Elk blaadje heeft een wortel die in het water hangt. Daarmee neemt het voedingsstoffen op en de wortel helpt ook om recht te blijven drijven. De blaadjes liggen over elkaar heen als dakpannen. Zodra er meerdere zijn, laten ze los van de moederplant. Op die manier kan klein kroos zich makkelijk uitbreiden. En die bloemen dan? Met deze effectieve voortplanting, doet de plant weinig moeite om te bloeien. Heel zelden verschijnen er piepkleine bloemen aan de bladrand. Ze zijn kleiner dan een millimeter. Niet zo gek dat je die niet ziet.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga